شبکه های اجتماعی
فروش ویژه
600.000 تومان
مقالات اخیر

تب

تب

آنچه در این مقاله خواهید خواند

تب افزایش حرارت در بدن است که در اکثر موارد با نشانه سرماخوردگی ظاهر می شود و می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. تب از دسته بیماری هایی است که باید زود تسکین داده شود و درمان شود.

در طب سنتی به افرادی که تب دارند برای کاهش تب، آب لیمو ترش، آب هندوانه یا عرقیجات می دهند و از طرفی دیگر سیب ترش می دهند، به ظاهر تب پایین می آید، ولی در اصل تسکین داده شده و تب دفع نشده است. بنابراین باید انواع تب را شناخت، درمان آنها متفاوت است.

تب هایی که ریشه عفونی دارند با چیزهای گرم درمان می شوند. ریشه این نوع تب ها حرارت های درونی هست. الحماء باطنه هستند و تب نیست ولی به اسم تب شناخته شده است. یعنی گرما زدگی که باعث بالا رفتن حرارت است، که همان گرمای درونی است.

حرارت، عصبانیت روحی و از مغز است و از بهترین درمان های آن کدو است.

در متنی تب به دو دسته تب خلطی و غیر خلطی تقسیم می شود.

  • تب خلطی: حرارتی است و دفع عفونت می کند. فرد تب می کند و دچار گرفتگی صدا می شود و دائم خلط دفع می کند.
  • تب غیر خلطی: عفونت در بدن حبس شده و دفع نمی شود.

در متن دیگر تب به جسمی، طبیعی، نفسانیه، طبیعی، تب روحی، تب روحانی و حیوانی تقسیم می شود.

  • تب جسمی دو دسته طبیعی (ضعف کبد) و نفسانی (مغز) دارد.
  • تب روحی هم دو دسته: تب حیوانی (مشکلات قلب یعنی همان قلب سلیم که نیاز به محبت دارد) و تب روحانی (نگرانی و قوت).

تمام طبیعت ها تب ایجاد می کند چون حرارت است. حرارت در دموی و صفراوی هم دیده می شود به خاطر حرارت درون چه از حبس ایجاد شده یا از بیرون. تب های عفونی هم از داخل حرارت ایجاد می کند. تبی که به خاطر یبوست ایجاد شده و دست به سر فرد می گذاریم گرم گرم شده سودایی است.

تب دم همان حماء باطنه است، دم اگر صالح باشد جزء بیماری حساب نمی شود. خلط ها به سمت دم می روند بیماری ایجاد نمی شود و دفع می شود.

راهکارهای درمانی

از امام ششم روایت شده: تب در فرزندان انبیاء بالا می رود موقع تب خدا را شکر کنید.

در کافی در مورد تب آمده: هیچ دردی نیست مگر اینکه راهی به تن دارد و منتظر است که فرمان یابد. یعنی دردها در بدن حبس است جز تب که یک باره بر بدن عارض می شود.

  • اولین راه درمان تب در روایت با دعا است. که مهمترین آنها آیه: «یا نار کونی بردا و سلاما علی ابراهیم و ارادو به کیدا فجعلناهم الاخسرین»،که با مداد نوشته و به بدن تب دار وصل کنید.
  • گفتن اذان و اقامه در یقه تب دار. یا خواندن 7 بار سوره حمد با تلفظ صحیح در یقه فرد (اثر فوق العاده ای دارد )
  • بهترین راه درمان تب خوردن عسل، تعریق کردن، خوردن پیاز و…
  • در روایت آمده خوردن آب سرد یا دست زدن در آب سرد در درمان بعضی از تب ها اثر درمانی دارد ولی در بعضی از تب ها باعث بالا رفتن تب می شود و عفونت را زیاد می کند.
  • خوردن شکر و آب سرد، اولین درمان تب حما است. مدر و ملین است.
  • تب که از ضعف هضم باشد تب سودایی است. غذا وقتی در روده ماندگار شود حرارت ایجاد می کند. حضرت دو سال و بیشتر از آن دچار این تب شدند.این نوع تب به خاطر ضعف هضم و مشکلات روده ماندگار شده.حضرت برنج را شستند خشک کردند و بو دادند مقداری از آن را خشک مصرف کردند و با مقداری از آن را حریره و حلوا درست کردند.
  • در روایت امام صادق (ع) تب بر اهل خانه غالب بود که با خوردن سیب ترش درمان شدند. سیب ترش درمان تب باطنه است، حرارت را کاهش می دهد ولی تبی که ازعفونت باشد ریشه بلغم دارد. سیب ترش باعث لزوجت بلغم می شود و حافظه را کم می کند توصیه به خوردن آن نشده.
  • از امام رضا (ع) شنیدند که حضرت موسی بن جعفر بیمار شد که پزشکان داروهای عجیبی تجویز کردند و کار ساز نبود، ولی حضرت فرمودند به سید ادویه ها (هلیله سیاه، رازیانه، شکر) اکتفا کنید که سه ماه تابستان ماهی سه بار و در زمستان ماهی سه روز و هر روز یک بار مصرف شود. کسی که از آن مصرف کند مریض نمی شود مگر به مرض مرگ (لازم به ذکر است که در زمستان به جای رازیانه مصطکی استفاده شود).

درمان تب

درمان اورژانسی تب

حما یا تب با سه چیز از بدن خارج می شود: عرق کردن و اسهال گرفتن و قی (کافی چاب اسلامی جلد ۸ صفحه۲۰۸)

نکته: قی برای تب های سودایی و صفرایی، عرق کردن برای تب های بلغمی و اسهال تب های صفرا و سودا با هم را درمان می کند.

  • شافیه 2ماهه و 19ماهه و 9ماهه برای درمان تب موثر است.
  • شافیه 9ماهه: در روایت آمده زمانی که ۹ ماه از آن گذشت برای درمان خیلی از بیماری هاست از جمله برای حماء باطنه (حرارت درونی و اختلال عقل) مفید است. تب هایی که حرارت درون دارند غلبه حرارت ایجاد شده است علایم اختلال عقل ایجاد می شود. عقل هم از طبیعت بلغم زیاد می شود یعنی با کاهش حرارت عقل افزایش می یابد. شافیه باعث کاهش این حرارت می شود. طبق این روایت بیان شده تب دو نوع داریم که یک نوع آن با دست زدن در آب سرد درمان می شود و در نوع دیگر آب سرد تب را بدتر می کند.
  • 9 ماهه هم برای هزیان، جزع و فزع مناسب است.
  • 19 ماهه: از انار شیرین است. برای حمایی که طولانی مدت و جدید است (حماء بلغمی که عفونت دارد و برای بلغم سوخته مناسب است.)
  • خوردن پیاز به تنهایی (برای تب های عفونی).
  • ضماد پیاز حلقه شده با نمک: کف پا.
  • روایت: هرگاه کسی تب کرد یک قرص و نیمی از شکر در ظرف پاک نهید و هر چه قرآن در ذهن دارید بخوانید و سپس در زیر آسمان در شب قرار دهید و یک تکه آهن روی آن بگذارید وقتی بامداد شد آب روی آن بریزید و با دست فشار دهید و بنوشید. شب دوم یک قرص شکر برآن شکرها اضافه کنید تا دو قرص و نیم گردد و شب سوم یک قرص دیگر شکر اضافه کنید که سه قرص و نیم شکر شود این کار باید سه شب انجام شود درمان می شود. (منظور از شکر نیشکرهمان قند نیشکر است).
  • از امام صادق(ع): روایت شده نبی اکرم (ص) برای تب سفارش کردند برای تب صبح ناشتا آب با شکر نیشکر بخورید.
  • کم کردن لباس تب دار.
  • پارچه خیس به بدن تب دار بگذارید.
  • آب یخ یا باشیدن به تب دار در تابستان یا دست به آب یخ بگذارند تسکین گرمازدگی می دهد.
  • غسل کردن (اگر حماء عفونی باشد برای غسل کردن به حمام گرم نیاز دارد و اگر غسل کردن درمان تب شد منظور به حمام رفتن نیست با کمی آب غسل کند. بهتر است برای غسل نیت برای دفع تب کنید).
  • سیب قرمز: در روایت بیان شده هیچ چیزی برای تب نافع تر از سیب نیست.
  • از مفضل روایت شده: به خانه امام صادق رفتند و جلوی حضرت سیب ترش دیدند از ایشان پرسیدند با اینکه منع از خوردن سیب ترش شده. حضرت فرمودند: گرمازده شدم با سیب ترش تسکین حرارت می دهم. خانواده ایشان هم دچار گرمازدگی شدند طعام آنها را سیب قرار دادند.

نکته: در تب عفونی نباید حرارت را بایین بیاوریم. باید بالا ببریم.

در تب گرمازدگی، فرد مریض نیست ولی فرد داغ است، ضعف می کند و خواب آلود و خسته است

  • سنجد(برای تب عفونی).
  • بنفشه (به همراه آب بارد خورده شود. برای تب های حماء).
  • بنفشه و کاسنی.

از خدمت گزاران حضرت هم تب و هم سر درد داشت. حضرت گفتند: کاسنی کوبیده شده را روی کاغذ بریزید و بعد روغن بنفشه روی آن بریزید و روی سر تب دار بگذارید، تب و سردرد را باهم از بین می برد.

  • کباب پر تب را از بین می برد (تبی که از کم خونی باشد فرد زرد و همیشه بی حال است).
  • برنج و سویق برنج برای انواع تب بسیار عالی است، به خصوص تب روده.

راه های درمان تب

شانه زدن با خون رسانی کردن و دفع بخارات تب را از بین می برد. همانطور که با ماساژ دادن ایجاد حس مانند مور مور شدن در بدن می شود شانه زدن همین تحریک را ایجاد می کند. این تحریک لرزش در بدن می کند که باعث افزایش حرارت و در نتیجه دفع فضولات از سطح بدن می شود. برای همین در اکثر روایات روغن مالی را برای دفع بیماری توصیه می کنند.سیاهدانه هم که شفای همه بیماری هاست با تحریک کردن، خروجی باز را می کند. کسانی که حبس بول شده سیاهدانه آخرشب داده می شودکه همه دردها را خارج می کند.

نکته: خوردن سرکه و خریزه در سرماخوردگی همین لرزش در بدن ایجاد می کند به ظاهر حال را وخیم تر می کند ولی در اصل با لرزشی که به دست خود ایجاد کردیم در باطن درمان تب می کنیم.

نکته روایی: هیچ دارویی وجود ندارد مگر آنکه درد را به هیجان بیندازد بنابراین فرد تب دار را زیر کرسی بخوابانید یا در زیر پتو ببرید،که با ایجاد حرارت باعث دفع تب می شود.

روایت: پاکیزه پوشیدن و لباس زیبا پوشیدن، دشمنان را درهم می شکند. روغن باعث رفع سختی در بدن می شود. شانه کردن سر وبا را از انسان دور می کند.

روایت: پیغمبر گاه در یک روز چند بار ریش خود را شانه می زدند و همیشه شانه را پس از شانه زدن زیر سر گذاشتند و می فرمودند: شانه زدن وبا را از بین می برد. ریش ها را از زیر، چهل بار شانه می زدند و از بالا، هفت بار و می فرمودند: این کار حافظه را زیاد می کند و بلغم را از بین می برد.

شیخ کلینی از حضرت روایت کرده است:که هر گاه ریش و سر را شانه کنی پس شانه را بر سینه ات بزن که غم و وبا را دفع می کند. همانطور که گفته شده وبا تب است و ظاهرا اگر شانه را بر بالای جامه بر سینه بمالد سنت به عمل آید. احتمال می رود با مالش شانه به سر موجب بار الکتریسته می شده است  و برای دفع و تخلیه از شانه استفاده می کردند و آن را به سینه می مالیدند که برای بار بعدی که به سر می کشند فضای خالی در بین مولکول های خود داشته باشند و بارهای اضافی را درخود جای دهند. اگر این شانه زدن به دست فرد دیگری به خصوص مادر بزرگ (زایمان بیشتری داشتند تخلیه فضولات بیشتری داشتند) یا بچه ها باشد این بار تخلیه بهتری دارد و آرامش بیشتری دارد. اگر خود فرد 200 بار برای خودش شانه بزند چنین تحریکی ایجاد نمی شود.

راوی می گوید: از حضرت پرسیدند وبا چیست؟ حضرت فرمودند: قال الحماء: وبا همان تب است.

شانه زدن به ریش، دندان ها را محکم می کند. چون با کشیدن شانه چوبی به ریش دفع بارهای الکتریسته و دفع حرارت از صورت می شود. بنابراین آقایانی که ریش دارند کمتر دچار دندان درد می شوند چون خود ریش دفع بخارات از ناحیه فک می کند. شانه زدن به ریش  مانند حجامت زیر چانه که در روایت آمده بهترین راه درمان آفت ها و دندان درد است.

در خانم ها ناخن بلند، موی بلند، عادت ماهیانه باعث دفع این بخارات می شود. حتی با سوهان کشیدن به ناخن ها تحریک ایجاد می شود. خانم هایی که حبس پریودی و یبوست دارند باعث حبس بخارات می شود. خارج کردن رحم و بافتن مو نیز از جمله عواملی هستند که حبس بخارات می کند و این افراد  اغلب گرفتار درد دندان، درد گوش، آبریزش، چشم درد و… هستند. طبیعی است خانم های باردار به دلیل حبس دچار این بیماری ها می شوند بنابراین هر چه دفع بیشتر دفع بخارات در سر هم بیشتر است.

عناب: از بین برنده تب هم می باشد. در روایت آمده: عناب  قلب را تقویت می کند. عناب از حرارت های  داخلی است که تب درونی را درمان می کند. با حرارت های زیاد در بدن خارش ایجاد می شود این حرارت در بچه هایی که در حال رشد هستند برای ایجاد بلوغ به وجود می آید. وقتی راه خروجی برای تخلیه این حرارت نداشته باشند باعث حبس می شود ایجاد خارش می کنند در صورتی که راه خروجی باز باشد این خارش کمتر می شود عناب می تواند باعث خروج شدن این حرارت شود

برای مثال: نوره به بدن می گذاریم باعث تحریکات این فضولات به سطح پوست می شود و خارش ایجاد می کند بنابراین سفارش شده بعد از نوره، حنا به بدن گذاشته شود.

آب استریل شده: آب استریل شده (7بار جوشیده شده) به تب دار بدهید درمان می شود.

در روایت آمده آبی که گرم شده به قلیان بیفتد از ظرفی به ظرف دیگر شود به تب دار بدهید که باعث انزال  قوت به پاها می شود و ساق ها را تقویت می کند. (چون همین گچ هایی که از آب جدا می شود و به دیواره های سماور می چسبد از آب جدا شده باعث سبک شدن آب می شود). آب استریل شده آب هضم شده است و بدن توجهی به هضم این آب نمی کند. بنابراین باعث درمان تب می شود.

نکته: دلیل اینکه آبِ استریل شده باعث تقویت ساق ها می شود این است که  باعث دفع انسدادها از مثانه می شود و ادرار زیاد دفع می شود و دیگر فشار روی مثانه نیست و رطوبت اضافی را خارج می کند و ریزش به پاها نمی کند.

استدلال روایی که اثبات می کند آب استریل شده باعث دفع فضولات مثانه می شود همان چند جرعه آب گرم خوردن در اول حمام است این کار تنقیه مثانه می کند.

و بهتر از آب استریل شده آب باران است کلیه ها را گرم می کند. به عنوان مثال فردی که آب چشمه می خورد و کلیه درد می گیرد این آب سبک است و کلیه را گرم کرده و رفع انسداد می کند.

بذر قطونا: یا بذر اسفرزه تب درونی را دفع می کند.

از امام صادق: روایت شده کسی که تب دارد، شب دو درهم از بذر اسفرزه به او بنوشانید. از یک شب تا سه شب هم میتواند استفاده کند. از تب و برصام دور می شود که تبدیل به سردرد نشود. این درد حماء باطنه را دفع می کند. یعنی از درون دفع می کند.

خوردن سویق و عسل: سویق رطوبت اضافه را می گیرد و دفع می کند. هم چنین  باعث خروج بلغم می شود. آب باران تقویت مثانه می کند. و سویق راه ورودی رطوبت را می گیرد. یعنی اضافه رطوبت بدن که قرار است به مثانه ریخته شود با سویق خشک می شود. (اگر سویق با آب داده شود هیچ تاثیری ندارد.)

روایت: سویق 7 بار شسته شده باعث دفع تب می کند و نیز قوت به ساق ها می بخشد. (منظور گندمی که قبل از سویق شستن شده باشد 7 بار از ظرفی به ظرف دیگر شده باشد و خشک شده باشد بعد از آن تفت داده شده باشد و رطوبت اضافه آن گرفته شده باشد. چون بدن تب دار ضعیف است و مقدار خاک کم باعث ضعف بیشتر می شود باید هیچ خاکی در آن نباشد.)

روایت سویق را به عنوان تقویت کننده بدن می داند. بنابراین منظور سویق خاصی نیست خاصیت سویق دفع رطوبت است در اینجا بیشتر خشکی سویق مدنظر است تا خاصیت آن.

نکته: سویق سیب،کاهش حرارت می دهد. سویق جو، خنک کننده است. می توان این دو سویق را هم با هم به تب دار بدهیم. سویق عدس بند آورنده عادت ماهیانه است. سویق سنجد برای استخوان ها بسیار مفید است.

روایت: از امام رضا روایت شده: پر کنید شکم تب دار را از سویق و عسل. چون فردی که تب دارد نیاز به غذا ندارد. برای اینکه ضعف نکند سویق یا عسل به او بدهید چون نیاز به جویدن ندارد و هضم خوبی دارد. تب های حار را کاهش می دهد، کسی که این کار را انجام دهد به وحی عمل کرده.

به بچه ای که تب دارد هر سویقی دوست دارد بدهید و به هر نحوی که میلش می کشد بدهید حتی می توان به صورت حب کرده و بدهید.

روایت: در روایت آمده اگر خواستید عسل، مصفای خون شود. می توان حرارت ملایم دهید و کف روی عسل را بخورید و سویق و عسل ، تب های گرم را کاهش می دهد هر کس این کار را بکند عمل به وحی کرده است.

یاد اهل بیت: یاد اهل بیت برای تمام بیماری ها و دردها شفاست. (چون اسم شفا آمده مریض و غیر مریض ندارد)

گوشت کبک: به تب دار گوشت کبک بدهید تقویت ساقین می کند و تب را از بین می برد.

گوشت طیورات که زیاد بال می زنند قوت بالایی دارند و رطوبت کمتری نسبت به مرغ ها دارند چون مرغ بال نمی زند قوت ندارد. باید به عنوان یک وعده غذایی از گوشت طیورات به تب دار بدهید.

نکته: افرادی که باردار نمی شوند یا قصد بارداری دارند گوشت گنجشک بدهید.

نکته: به تب دار که توانایی ندارد می توانید گوشت کبک بدهید. فردی که هیمشه رنگ زرد دارد و بی حال است و ضعف دارد و حرارت در بدن دارد و دست به بدنش بگذاریم داغی احساس می کنیم گوشت کبک بدهید ولی بهتر است قبل از آن معده او را با هاضوم یا گوشت پر گوسفندی کبابی بدهیم تا تقویت معده شود.

حجامت: یکی دیگر از راه های درمان تب حجامت می باشد که در روز خاصی به انجام آن تاکیده شده است. پنچ شنبه بعداز ظهر برای تب دار بد است و جمعه باعث دفع تب می شود.

روایت: حجامت روز جمعه باعث زوال حماء می شود. (جلد ۶صفحه ۷۹)

روایت: باز در جایی دیگر از امام حسن بن موسی (ع) آمده روز چهارشنبه حجامت کردند در حالی که تب داشتند ولی تب پایین نیامد ولی در روز جمعه حجامت کردن و تب قطع شد. (در قرب اسنا متن حدیث صفحه۳۰۲)

روایت: از حضرت بیان شده فردی تب دار پنج شنبه درحالی که تب شدید داشت حجامت کرد فوت کرد.

دلیل اینکه حجامت در روز جمعه باعث زوال تب می شود:

در روزهایی که حجامت ممنوع است (مثل روز جمعه، ابری، آب زیاد خورده باشد و…) خون در عمق بدن است و نمی تواند دفع شود. برای درمان تب در این روز با حجامت کردن تحریک در بدن ایجاد می شود و خون خارج نمی شود ولی در روزهای دیگر خون از بدن خارج می شود و سراغ تب نمی رود. در روز جمعه هدف حجامت خون گیری نمی باشد با زدن چند عدد تیغ خون را به سطح بدن می آوریم و زیاد خون گیری نمی کنیم، خون به سطح بدن می آید تب را از راه پوست دفع می کند، یا حتی می توان فقط با بادکش یا ماساژ حرارت را به سطح پوست آورد. حجامت در این روز برای تب حماء باطنه نیست این برای درمان تب ضعف است. اگر خون گیری زیاد انجام شود فرد بدتر می شود.

نکته: اگر فردی تب دائم یا ماندگار داشته باشد یا چند سال است تب می کند و حرارت بالا می رود حرارت را با کاهش حرارت در تب مثل همان دفع بلغم کردن،کاهش می دهیم. می توان حجامت انجام داد و خون گیری کرد در این افراد نیاز به کاهش حرارت داریم.

روایت: افرادی که بعد از حجامت، حمام می روند دچار تب دائم می شوند چون اجتماع دو گرمی (هر دو صفراست) باعث ماندگاری در تب می شود.

روغن زیتون و سرکه: غذای تب دار حساب می شود. روغن سختی ها را نرم می کند و سرکه انسداد ها را باز می کند. بیمار میل به غذا ندارد ولی میل به چیزی دارد که از حرارت بدنش بکاهد پس سس مایونز (سرکه و روغن زیتون و تخم مرغ باهم مخلوط شده) با کاهو بدهید که خروجی باز می کند.

درمان سنتی تب

انواع تب:

در دعوات راوندی دعایی هست که حضرت از خداوند برای انواع تب ها امان می خواهد.

در انواع تب دو نوع تب ظاهری و تب باطنی (تب از عفونت و تب از حرارت ) داریم. که این دو نوع هم انواع مختلف تب دارند که عبارتند از:

  • تب ربع: این نوع تب یک روز حرارت دارد و دو روز خاموش است.

دعا درمانی: قلنا یا نارکونی بردا و سلام علی ابراهیم. و ارادو به کیدا فجعلنا الاخسرین.

درمان: خواندن سوره عنکبوت، برگ کاسنی صحرایی با سکنجبین، ریوند گل سرخ، سیاهدانه و عسل.

  • تب نوبه یا قب: این نوع تب یک روز در میان است. معمولا تب های صفراوی است با حرارت درونی بالا که ریشه بلغم دارد.

درمان: فرد تب دار عسل و سیاهدانه را سه انگشت بزنید و به فرد بدهید بخورند بهتر است عسل و سیاهدانه را به قاشق لیس بزند. جوشانده کاسنی با عسل. با بومادران،کاسنی، بنفشه، شلغم،کرفس سوپ تهیه کنید.

نکته: شلغم و کرفس از مدرات است و ادرار را زیاد می کند و تب را کاهش می دهد.

همچنین خواندن سوره تو حید و معوذتین.

  • تب و لرز: این تب بیشتر در مردم شایع است و در اول سرماخوردگی بروز می کند و با عفونت همراه است.

درمان: در مرحله اول فرد را به قی بیندازید (کمی اب جوش و نمک و سرکه به او بدهیم و مجبور به استفراغ کنیم) و بعد تعریق او را زیاد کنید (با پتو یا بخاری یا مالش روغن می توان تعریق را زیاد کرد). دما در این تب هر چه بالاتر برود یک دفعه تب هم خارج می شود. در طب سنتی گلاب هم قی آور است ولی خوردن گلاب توصیه نشده است ولی می توان به جای آن بادرنجیویه بخورند.

خوردن شافیه دو ماهه، مرکب ۴، پوست درخت شمشاد، جوشانده برگهای افتابگردان، شربت بابونه، شوربای شور، جوشانده کنگر، بومادران، جوشانده برگ  اکالیپتوس، خوردن عسل گرم شده با نمک، استفاده از برگهای تازه و تخم و ریشه کاسنی صحرایی که ریشه کاسنی بهتر است (برای تمام تب ها خوب است مخصوصا تب های عفونی)، جوشانده خارشتر، رنده شده سیر با پیاز با مقداری عسل، خوردن نمک و عسل هر دو ساعت یکبار به اندازه یک قاشق چایخوری.

نکته: وقتی خوردن توصیه می شود منظور زیاد خوردن آن است که می توان به عنوان یک وعده غذایی حساب کنیم.

  • تب دائم: همان گرمای درونی و حرارت زیاد است.

درمان: خوردن خشخاش با شکر نیشکر، حجامت، اویشن کوهی با نمک.

  • تب برفکی: غشای سفیدی که مخاط زبان و حلق و گلو را می پوشاند همراه تب و درد است.که دلیل آن بلغم است. حرارت بالارفته تا از راه دهان و گلو دفع بلغم کند. این تب را نوزدان بیشتر دچار می شوند چون تحریک از راه دهان آن ها بیشتر است.

درمان: خوردن و قرقره کردن سرکه و روغن، مالیدن شیره فولوس به همراه کوبیده گشنیز، خوردن رب انار، خیس خورده عناب صبح ناشتا، جوشانده پوست لیمو ترش یا لیمو شیرین و مزمزه کردن، خوردن آب آلو، کدو، شلغم، تمشک، بنفشه، ازگیل، آویشن و نمک.

در بزرگسالان اگر زیاد اذیت می شوند می توانند کافور را در دهان مزمزه کنند.گس می شود و بدن از دهان غافل می شود و به ناحیه دیگر بر می گردد.

  • تب ثلث: این نوع تب یک روز ساکن است و دو روز تب دارند. این تب مربوط به سودا می باشد.

درمان: نوره کشیدن. فصد، استفراغ، خوردن عسل و انواع سودابرها.

  • تب مطبقه: تبی که خاموشی ندارد.حرارت بسیار بالا دارد و پایین هم نمی آید. و در میان مردم معروف است بعضی به نام تب تیفوسی می نامند. اقل آن ۱۴روز است. ریشه بلغم دارد که اکثر مواقع با عفونت همراه است. این تب از معده می باشد. طول درمان این تب طول می کشد. تب سنگینی است.چون معده درگیر است بدن حرارت را بالا می برد برای هضم بیشتر. بنابراین باید معده را تقویت کرد. کباب پر بسیار مفید است. از خوردن چیزهایی که باعث نفخ و دیر هضمی می شود جلوگیری شود.

مثال: اگر تب دار قصد خوردن هندوانه داشت باید آب آن را بگیریم و تفاله ها را جدا کنیم و با نمک آب آن را بخورد چون گوشت و پوشال هندوانه نفاخ است. در جایی آمده که می توان آب هندوانه با شیر خشت بدهیم تا نفاخ نباشد.

درمان: جوشانده شیرین بیان (همان معجون است). شاخصه درمان بیماری های معده است. خوردن چند روز کباب پر عالیه، شیره کش دانه سدر هم مفید است.

  • تب (حماء ورد): فرد در روز تب می کند و در شب تب ندارد.

درمان: مالیدن قسط به بدن. در شب به افراد که این نوع تب را دارند اسفند بدهید بلغم را دفع کرده و ادار را زیاد می کند و در روز تب نمی کند.

  • تب گرم (حمار حار): تب درونی است. به دلیل گرمی از بلغم ایجاده شده به این نوع تب حرارت نامنظم هم می گویند که مربوط به خون است و با تبیغ نشان داده می شود.

درمان: حجامت، خوردن سویق و عسل (سویق عدس بهتر است). قرار دادن عبارت (یاالله و یا الرحمن) در آب و نوشیدن آن همان موقع تاثیر می گذارد.

  • تب سالب: این نوع تب استخوانی وهم تب تابخ می گویند. سالب به استخوان کمر گویند. می توان  تشبیه کرد به تبی که استخوان شکن است و با درد کمر همراه است و معمولا با لرزه همراه می شود. این تب پخته شده و خطر ناک است چون به تشنج نزدیک است و باید آن را از سر دور کنیم.

درمان: مرکب یک ( این تب ریشه کبدی دارد)، خوردن کاسنی و شاهتره، داروی پیامبر (ص).

  • تب ناقص: این تب رعشه در دست ها ایجاد می کند در کل بدن رعشه نیست. علت آن مغزی می باشد.

درمان: شافیه ۲ ماهه و مرکب ۴، برگ چغندر و خرفه را به صورت سوپ بخورند.

  • حمل اخوین: تبی که دو روز فرد را در گیر می کند و دو روز در امان است. منشاء این تب از سوداست. افرادی که یبوست دارند این نوع تب دچار می شوند.

درمان: باید یبوست بر طرف شود.

  • تب راجعه: این نوع تب چند روز یک بار در بدن ایجاد می شود.

درمان: باید زیاد فندق تلخ بخورند.

نکته: به طور کلی کشیدن سرکه داخل بینی و یا دود سرکه و یا سرکه سداب برای دفع حرارت از سمت سر برای تمام تب ها مفید می باشد. و این کار از تشنج جلو گیری می کند.

  • تب دق: این نوع تب عصبی است. شاید این نوع تب به امراض سل هم برسد. بعضی بچه ها هم وقتی از شیر مادر جدا می کنیم دچار این تب می شوند یا بچه ای با تولد بچه ای مبتلا به تب می شود.

درمان: تقویت عصب و هول گیری ودفع هم و اندوه. خوردن زیاد به، حجامت نقره و خوردن پنیر تازه (هر دو باعث فراموشی می شود)، مصرف شیره بادام با شکر، مصرف کدو،خرفه، جوجه خروس، مصرف ماء الشعیر (منظور سوپ جو).

  • تب ظاهری: این نوع تب با لمس کردن بدن بیمار متوجه می شویم. تب های قبلی از این نوع تب هستند.گاهی بدن فرد سرد است ولی از داخل گرگرفتکی دارد. این همان عطش بالا و هیجان داخلی است. معمولا خانم ها در یائسگی هستند دائم در گرگرفتکی و حرارت می باشند.

مثال: روایت داریم که هر کسی در تابستان گردو بخورد حماء باطنه می اورد یعنی همان گرما زدگی می شود، ولی تب نیست. پس بنا به سفارش زمانی که هندوانه و خربزه هست دست به گردو نبرید.

درمان: مصرف آلو، سیب و سویق سیب که باعث خاموشی این حرارت می شود.

  • تب شیر: زن شیرده این نوع تب مبتلا می شود. بدن حرارت را بالا می برد برای باز کردن خروجی و بچه با مک زدن باعث باز شدن این خروجی می شود. ولی خانم هایی که شیر نمی دهند به این تب دچار می شوند. باید خروجی باز کنند.

درمان: حجامت، سکنجبین عنصلی، سویق کدو، سنا، مصرف حلوای کدو با شکر نیشکر، سیر و پیاز، ترشی بادمجان.

نکته: تب شیر اول مادر به خاطر سنگینی اغوز است و بچه کم مک می زند و باید تب کند که این حرارت خروجی بدن را باز می کند. در این تب اولیه سنا به مادر ندهید منجر به کاهش شیر می شود.

  • تب از شپش: معمولا افرادی که شپش می گیرند تب ایجاد می شوند. بدن حرارت را بالا برده برای دفع این شپش. به خاطر این تحریک تب در سر زیاد کم می شود.

درمان: شستن سر با سرکه.

تب

درمان کلی تب ها

  • جوشانده برگ زیتون به همراه عسل و کمی نمک.
  • خوردن انجیر یا به صورت جوشانده یا خیسانده (بنا به روایت خوردن انجیر در شب مو بدن را زیاد می کند چون بخارات را به سطح می آورد و تب را درمان می کند.)
  • مخلوط انار شیرین و انار ترش. اگر با نمک مصرف شود بهتر است.
  • یونجه (خون سازی می کند).
  • تخم خربزه. (مخصوصا برای تب هایی که درونی هستند و ادرار آور است).
  • خیسانده تمرهندی.
  • پختن جوجه خروس.
  • سیب ترش، تخم گشنیز، نعنا، کدو،گل آفتابگردان، به دانه، ماش، کرفس،گل سرخ،گلابی، اسفناج، تخم ترب، جو، جوانه جو، می توان تمام اینها را هم به صورت سوپ استفاده کرد.
  • سرکه و روغن زیتون را به همراه تخم مرغ و شکر نیشکر سس تهیه کنند و به همراه کاهو یا بدون کاهو به عنوان یک وعده غذایی به فرد تب دار بدهید. می توان کاسنی و کرفس را جایگزین کاهو کرد که محلل بهتری هستند.
  • اگر تب در سر باشد باید از سر دور کنید. خونریزی از بینی این تب را از بین می برد. (با استنشاق آب و نمک، انفیه، سرکه در بینی یا آب گرم در بینی کشیدن). ویا می توانید فرد را به عرق بیندازید.
  • شیر تازه به همراه شکر، به، سیب، آب خرفه با شکر.

نکته: یکی از راه های درمان تب، سردرد است. سیستم مدبره بدن حرارت سر را بالا می برد که عامل تب را درمان کند.

  • پونه برای تب و لرز خوب است. (لرزه و سرما خودش درمان تب است).
  • آب کرفس به تنهایی یا به همراه آب بادیان. یا کندر با عسل (درمان تب بلغمی است)
  • برای درمان تب کهنه و تب سودائی زنیان همراه عسل.
  • مصرف سیر قبل از صبحانه درمان تب و لرز و تب عفونتی.
  • برای تب دائمی خرفه خوب است.
  • مسهلی که به انواع تب ها بدهیم با به اسهال انداختن تب را دفع می کند. (گل سرخ به همراه کاسنی جوشانده شود و به تب دار بدهید، روغن بنفشه در مقعد)
  • مرکبتب 8
  • زعفران همراه روغن و عسل برای تب دو روز در میان.

نکته: دلیل جوش زدن بچه ها در دوران بلوغ، همین حماء باطنه است.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *