شبکه های اجتماعی
فروش ویژه
600.000 تومان
مقالات اخیر

کتاب حقایقی درمورد وقایه (پیشگیری)2: آداب نظافت و پاکیزگی

نظافت و پاکیزگی

آنچه در این مقاله خواهید خواند

عنوان: حقایقی درمورد وقایه (پیشگیری) «2»؛ آداب نظافت و پاکیزگی، (آداب حمام و تخلی) به انضمام آداب رسیدگی به پوست و مو، نوره، لباس، دلک و ماساژ، روغن مالی، خضاب و رنگ مو…

نویسنده: دکتر جواد کاردانپور.

ناشر: اصفهان، انتشارات فدک، 1399.

تعداد صفحات: 420 صفحه، وزیری.

شابک: 0-00-7524-622-978

مقدمه و فهرست کتاب “حقایقی در مورد وقایه (پیشگیری) 2” را در ادامه مطالعه نمایید…

شرح پشت جلد

اگر حق نظافت و پاکیزگی آن طور که اسلام دستور داده و از زبان اهل بیت علیهم السلام به ما رسیده ادا می‌شد سالم‌ترین جسم‌ها را داشتیم، حتی روح انسان هم در سلامتی به اعلا درجه خود می‌رسید. مویی ریزش نداشت و هیچ کس تاس نمی‌شد بهترین پوست را داشتیم و حتی زیباترین افراد مسلمان‌ها می‌شدند.

چطور می‌بینیم که در تمام روایاتی که اهل بیت علیهم السلام را وصف می‌کنند زیباترین افراد و بدون هیچ عیب و نقص ظاهری و باطنی توصیف میکنند و روایاتی که یوسف زهرا سلام الله علیهما را توصیف می‌کنند به عزیزترین و زیباترین صفات وصف کرده‌اند تا جایی که می‌فرماید موقع ظهور حضرت موی سفید هم در سر و محاسن ایشان وجود ندارد. یعنی می‌شود ما هم طوری زندگی کنیم که موی سفید نداشته باشیم، پوست سالم و بدون لک و عاری از هر گونه عیوبی داشته باشیم، که وابسته به نظافت و پاکیزگی حمام و تخلی و رسیدگی به پوست و مو است.
ما در این کتاب تمام آدابی را که وابسته به این موضوع‌ها هست را بررسی کرده‌ایم تا مسلمانان زیباترین افراد و خالی از هر عیبی باشند و در صحت و سلامتی زندگی کنند به لطف و یاری حق تعالی.

مقدمه

بهداشت و آداب مربوط به نظافت و پاکیزگی سهم مهمی در سلامتی انسان دارد. به همین جهت در اسلام جایگاه خاصی به آن تعلّق گرفته است. در احادیث وارده و امور عبادی نیز یک رکن مهم محسوب می‌شود. مثل مقدمه قرار دادن وضو برای نماز یا غسل در تمام عبادات. چه زیباست که حضرت حق حتی برای خواندن قرآن هم، شرط را پاک بودن بیان کرده و به کسی که جنب باشد و غسل نکرده باشد اجازه‌ی خواندن بیش از هفت آیه را نداده است.

رُوِيَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ علیه السلام تَنَظَّفُوا بِالْمَاءِ مِنَ الرَّائِحَةِ الْمُنْتِنَةِ فَإِنَّ اللَّهَ تَعَالَى يُبْغِضُ مِنْ عِبَادِهِ الْقَاذُورَةَ.[1]

از حضرت صادق علیه السّلام روايت است: اميرمؤمنان علیه السّلام فرمودند:

بوهاى بد را به وسيله‌ی آب برطرف كنيد كه خداوند متعال از بندگان كثيف بدش مى‏آيد.

و در حدیثی دیگر وارد شده:

قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله : بِئْسَ الْعَبْدُ الْقَاذُورَة.[2]

رسول خدا صلی الله علیه و آله می‌فرمایند: بد بنده‌ای است کسی که کثیف باشد.

یا در حدیثی دیگر پیامبر صلی الله علیه و آله ارزش پاک بودن و نظافت و طهارت داشتن را زیاد شدن عمر، و اجر آن را مساوی با اجر شهید بیان می‌کنند.

وَ قَالَ النَّبِيُّ صلی الله علیه و آله لِأَنَسٍ يَا أَنَسُ أَكْثِرْ مِنَ الطَّهُورِ يَزِدِ اللَّهُ فِي عُمُرِكَ فَإِنِ اسْتَطَعْتَ أَنْ تَكُونَ بِاللَّيْلِ وَ النَّهَارِ عَلَى طَهَارَةٍ فَافْعَلْ فَإِنَّكَ تَكُونُ إِذَا مِتَّ عَلَى طَهَارَةٍ مِتَّ شَهِيداً.[3]

پيغمبر صلی الله علیه و آله به انس فرمودند:

شست و شو زياد كن تا خدا به عمرت اضافه كند، و اگر مى‏توانى شب و روز با طهارت باش. (شاید منظور وضو باشد). حتما طاهر باش كه اگر با طهارت بميرى شهيد خواهى بود.[4]

از همین جهت ما در این کتاب بیشتر بر آداب نظافت و اموری که مربوط به نظافت و پاکیزگی است پرداخته‌ایم و روش صحیح و مطابق با روایات و سنت را در این کتاب بیان کرده‌ایم. چون اکثر کسانی که می‌خواهند نظافت و پاکیزگی را رعایت کنند روش صحیح آن را نمی‌دانند و امروزه بیشتر مردم وقتی نام تمیزی و پاکیزگی که به گوش آن‌ها می‌خورد به یاد مواد شوینده‌ی شیمیایی می‌افتند و ذهن آنها به امور غیر عبادی سوق پیدا می‌کند.

از جمله‌ی این آداب که مردم از آن دور شده‌اند و به غلط سراغ آنها رفته‌اند _که ما در این کتاب روش‌های صحیح آن را بیان کرده‌ایم_ آداب حمام و تخلی یعنی توالت رفتن است که بسیاری از امور سلامتی مربوط به آن می‌باشد و چون روش صحیح آن برای مردم مشخص نیست اکثراً دچار مشکل و بیماری‌های مرتبط با آن شده‌اند.

ما در این کتاب حتی آدابی که مربوط به این دو دسته هست را هم ذکر کرده‌ایم. مثل آدابی که مربوط به سلامت پوست و مو و ناخن می‌باشد و آدابی که در حمام رعایت می‌شده؛ مثل: دلک، ماساژ، روغن مالی و … .

اینها همه جزو سنن الهی محسوب می‌شوند و هدف اصلی ما هم از بیان آنها همین است که تنها یک قدم هم که شده در زنده کردن این سنن برداشته باشیم. چون از حضرت صادق علیه السّلام روایت است که می‌فرمایند: من خوش ندارم كه انسانى بميرد و يكى از سنت‌هاى پيغمبر به گردن او باقى مانده باشد كه انجام نداده باشد.[5] با این حال شما در این کتاب بسیاری از سنت‌های بیان شده‌ای را خواهید خواند که اصلاً به گوش مردم جامعه هم نخورده، چه رسد به اینکه آنها را عمل کنند و به آن مبادرت ورزند.

امید است که با عمل به این کتاب قدمی در راه سلامت مردم برداشته باشیم، تا زمانی که فرج حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه می‌رسد مردم با این آداب آشنا باشند و در سلامت کامل به سر برند و نگویند ایشان دین جدید آورده است.

[1] مكارم الأخلاق، ص: 40

[2] مرآة العقول في شرح أخبار آل الرسول، ج‏22، ص: 312

[3] مكارم الأخلاق، ص: 40

[4] ترجمه‌ی مكارم الاخلاق، ج‏1، ص: 79

[5] من لا يحضره الفقيه، ج‏3، ص: 466

فهرست مطالب

فصل1. نظافت و پاکیزگی در اسلام

فصل2. نظافت دهان و دندان

فصل3. نظافت در مطعومات

فصل4. حمام

فصل5. روغن مالی

فصل6. مو

فصل7. نوره کشیدن

فصل8. وضو

فصل9. تخلی

فصل10. لباس و کفش

فصل11. زینت و آرایش کردن

فصل12. پوست

فصل13. خواب

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *