شبکه های اجتماعی
فروش ویژه
299.000 تومان
مقالات اخیر

گزیدگی

گزیدگی

آنچه در این مقاله خواهید خواند

چرا گزیدگی حشرات بیشتر در تابستان اتفاق می افتد ؟

را های مقاله با گزیدن حشرات در تابستان !!!

بسیاری از جانوران مانند زنبور،عنکبوت ،شپش،

کک، مورچه ، ساس ،عقرب ، پشه ، مگس ، سوسک  و… برای

دفاع از خود یا تغذیه بصورت ارادی یا حتی غیر ارادی در برابر ملاقات

با سطحی که متناسب با شرایط بدنشان باشد واکنشی از خود نشان میدهند

که گزیدگی نام دارد.

گزیدگی ها همیشه مضر نیستند و حتی گاهی  دارای خواص درمانی بسیار و سودمند می باشد مانند نیش زنبور عسل ؛ولی در بعضی موارد باعث انتقال عفونت از بدن جانور به بدن و در نهایت خون انسان میشود .

گاهی علت گزیدگی بخاطر آلودگی محیط و عدم رعایت مسائل بهداشتی و محیطی است مثل گزش مورچه ها یا سایر حشرات مانند پشه که بسیار شایع است.

مثلا خانه ای که بیشتر اضافه غذا روی زمین یا کنار دیوار ها می ماند مورچه و سوسک ها را جذب می کند برای همین اگر خانه تمیز باشد بسیاری از حشرات به خانه وارد نمی شوند .

پس میتوان با رعایت یکسری از نکات بهداشتی از بسیاری از گزیدگی ها پیشگیری کرد.

 

 پیشگیری  از گزیدگی حشرات:

از نظر علمی اثبات شده است که رنگ ها میتواند آسیب بسیاری از حشرات را از انسان دور کند ،چنانکه در قدیم الایام حتی در رنگ بندی نمای منازل، سر در ها و شیشه ها، از آن استفاده میکردند .

رنگ های نارنجی ، قرمز ، سیاه باعث جذب حشرات و رنگ های سفید ، سبز ، آبی روشن  باعث دفع حشرات میشوند.

پس میتوان با پوشیدن لباس هایی که دارای رنگ بندی قرمز و نارنجی و سیاه نیستند و یا چیدمان منزل به رنگ های سفید ، سبز و آبی از گزش حشرات دوری کرد.

*برخی از محققان به این نتیجه رسیدند که پوست انسان از خود سیگنال هایی با به رنگ قرمز و نارنجی به سمت حشرات ارسال میکند که باعث جذب انها و نهایت گزیده شدن میشود ، ولی در واقعیت اینطور نیست ؛ زیرا افرادی هستند که یا پشه آنها را نمیگزد و یا به ندرت دچار گزیدگی میشوند؛ از این رو با بررسی های انجام شده علت آن در طبیعت افراد و کثرت یا قلیل بودن خون آنها مشاهده شده است که در ادامه به آن می پردازیم.

پشه ها در زمستان کجا هستند ؟

چون همه چیز در زمستان تقریباً کمتر می‌شود حشراتی هم که طبیعت آن ها سرد است در هوای سرد کمتر خواهند شد و با حرارت هوا و بخارات تکثیر بیشتری خواهند داشت که مثالش در مقاله شپش هم بیان شده است. پشه‌ها هم از این قاعده مستثنی نیستند. پشه‌ها حشراتی خونسرد هستند، یعنی از هوای سرد گریزانند چون سردی بر خون آن ها غالب شده و باعث بی حرکتی و مرگ آنها خواهد شد و دمای 5/26 درجه‌ی سانتیگراد و بیشتر را ترجیح می‌دهند. در هوای سرد آنقدر سست می شوند که توان پرواز ندارند وحرکت از آنها گرفته خواهد شد .

پس سوال اینجاست که در زمستان کجا می روند ؟

پشه‌ها برخلاف پرنده‌ها در زمستان به صورت دسته جمعی به سمت جنوب پرواز نمی‌کنند. آن‌ها اصلاً توانایی پرواز تا مسافت‌های دور را ندارند. اما اگر بخواهیم به این سؤال پاسخ دهیم اول باید بدانید که جواب آن بر حسب جنسیت پشه‌ها متفاوت است. اول باید بگوییم که پشه های نر تلف می شوند و سرمای هوا نقش خاصی در تلف شدن آنها ندارد . پشه‌های نر در مقایسه با پشه‌های ماده عمر بسیار کوتاه تری دارند و آن‌ها در هر صورت در پاییز، بعد از جفتگیری می‌میرند.

پشه‌های ماده، می‌توانند در زمستان زنده بمانند. به این صورت که آن‌ها به خواب زمستانی می‌روند. پشه‌های ماده به نوعی از خواب زمستانی فرو می‌روند که به آن میان آسایی گفته می‌شود. در پاییز پشه‌های ماده درون حفره‌ی کنده‌های درختان یا شکاف‌های درون زمین پنهان می‌شوند و وارد این حالت می‌شوند. وقتی هوا سرد یا آبی وجود نداشته باشد، آن‌ها می‌توانند تا ۶ ماه به خواب زمستانی فرو روند. این حشرات رشد خود را، معمولاً برای چندین ماه، به تأخیر می‌اندازند و تنها زمانی از خواب زمستانی بیدار می‌شوند که آب یا گرمای کافی برای نیازهایشان وجود داشته باشد.

با گرم شدن دوباره‌ی هوا در میانه‌ی بهار، پشه‌های ماده از خواب زمستانی بیدار می‌شوند و حالا وقت جمع آوری خون فرا می‌رسد. در مکان هایی که رطوبت هوا و گرما نسبتا بیشتر باشد این رشد و تکثیر طبیعتا بیشتر خواهد شد برای همین در مناطقی که برنج کاری می شود تعداد پشه ها بیشتر خواهند شد چون مکان رطوبت بسیار بالایی پیدا می کند ( به دلیل اینکه هر جایی که برنج کاری شود آب سرتاسر زمین جمع میشود و این آب ها با حرارت هوا بخار می شود و باعث تکثیر بیشتر آنها و به غایت رسیدن تخم آنها می شود ) در این مرحله آن‌ها برای تخم گذاری آماده می‌شوند و به خون هر چه بیشتری نیاز دارند تا به رشد تخم هایشان کمک شود. خونی که پشه‌های ماده از آن تغذیه می‌کنند پروتئینی را فراهم می‌کند که تخم‌های آن‌ها برای رشد خود به آن نیاز دارند؛ و این دقیقاً زمانی اتفاق می افتد که انسان ها لباس های کمتری می پوشتند و بدن به دلیل تعریق زیاد خون را به سطح پوست انها می آورد.

حقیقت آن است که هوایی که از نظر ما انسان‌ها «سرد» محسوب می‌شود لزوماً باعث انقراض پشه‌ها نمی‌شود. گرچه این پشه‌ها در هوای حدوداً 5/26 درجه‌ی سانتیگراد رشد می‌کنند، اما بیشتر پشه‌ها می‌توانند زمانی که دمای هوا به حدود ۱۰ درجه‌ی سانتیگراد رسید خواب زمستانی را شروع کنند. هر دمایی کمتر از ۱۰ درجه‌ی سانتیگراد برای بیشتر پشه‌ها دیگر بیش از حد سرد محسوب می‌شود و در این وقت است که پشه‌های ماده جستجو برای پیدا کردن جایی برای خواب زمستانی را شروع می‌کنند.

البته در مورد بعضی گونه‌های پشه نیازی به این حد سرما نیست. در حقیقت در برخی گونه‌های این حشره، پشه‌های بالغ (هم نر و هم ماده) در پاییز تلف می‌شوند و بنابراین در فصل سرما به خواب زمستانی نمی‌روند. این شامل گونه‌هایی از پشه می‌شود که در اقلیم‌های گرمسیری‌تر زندگی می‌کنند، مثل گونه‌ی آئدس آئجیپتی (Aedes Aegypti) که همان ناقل ویروس زیکا است. وقتی پشه‌های این گونه شروع به مردن می‌کنند، هوا می‌تواند ۱۵/۵ درجه‌ی سانتیگراد باشد. پشه‌های ماده‌ی این گونه اغلب کمی بعد از تخم گذاری تلف می‌شوند. در این گونه‌ی پشه، این تخم‌های تازه گذاشته شده هستند که به خواب زمستانی می‌روند.

چه کنیم کمتر در معرض گزیدگی حشرات قرار بگیریم؟

پشه ها در افرادی که بیشتر طبیعت گرم دارند و بخارات و حرارت را به سطح بدن می رسانند بیشتر نیش میزنند و در افرادی که سردی بیشتری بر بدن دارند و رطوبت را به سطح پوست نمی رسانند کمتر گزیدگی ایجاد می کنند دقیقا همان افرادی که مستعد حجامت هستند را بیشتر نیش می زنند که در بچه ها چون طبیعت گرم تری دارند گزیدگی بسیار بیشتر است و در سنین بالا که حرارت و بخارات کمتر است کمتر دچار نیش زدگی می شوند حال تمام موادی که سطح پوست را سردتر کند و حرارت را به درون سرازیر کند باعث این می شود که کمتر دچار گزیدگی شوند .

مصرف بعضی ترکیبات با طبیعت سرد مانند : آبلیمو ،سرکه و آبغوره روی پوست باعث عدم گزش حشرات میشود  که علت آن از بین رفتن بخارات پوستی و کم شدن حرارت پوست است که سازگاری بدن حشره را با پوست قطع میکند و در نتیجه این امر ، حشرات تمایلی به گزش نخواهند داشت ؛ از همین جهت مالش موادی که موجب افزایش بخارات،حرارت و خون رسانی در پوست شوند، باعث جذب حشرات مخصوصا پشه ها خواهند شد؛ مثل چربی های باقیمانده از غذاها روی پوست، اطراف دهان یا دست ها و حتی در مواقعی روغن مالی با روغن های طبیعی نظیر روغن بنفشه زیتون-کنجد،دنبه و… .

بنابراین  به افرادی که برای درمان بیماریها  از روغن های گیاهی استفاده می کنند توصیه میشود که در آخر شب به مقدار کم باشد و با ماساژ زیاد توسط دیگران انجام شود تا جذب پوست شده و  روی سطح آن باقی نماند زیرا موجب افزایش حرارت پوست شده و گزش حشرات را به دنبال خواهد داشت

خوراکی ها: خوراکی ها بر دو دسته هستند: گرم مزاج و سرد مزاج

خوراکی هایی که گرم مزاج هستند و یا چاشنی هایی که باعث گرم شدن خوراکی های سرد میشود و موجب دفع فضولات از بدن میشوند ،یکی از مهم ترین و موثر ترین عوامل در کاهش گزش حشرات است مثل سیر ‌، عسل ، پیاز و انواع آشها و سوپ هایی که دارای جو ، روغن زیتون و نمک فراوان باشند که استفاده از این سه ماده(جو، روغن زیتون، نمک) در خوراکی ها به ترتیب باعث کاهش بخارات، رقیق کردن فضولات و بهتر دفع شدن آنها ، از بین رفتن عفونت ها و باکتری های مضر میشود.

از موارد دیگری که در گزیدگی حشرات موثر است طبیعت افراد میباشد.

 همانگونه که میدانید،افراد از نظر طبیعت به دو دسته کلی تقسیم میشوند: گرم مزاج و سرد مزاج که در این دو دسته نیز ، هرکدام بر اساس میزان  خشکی یا رطوبت در تقسم بندی خاصی قرار می گیرند که عبارتند از :1- گرم و مرطوب(مزاج دم) 2-گرم وخشک(مزاج صفرا) 3- سرد و خشک  (مزاج سودا) 4- سرد و مرطوب  (مزاج بلغم).

همانگونه که قبلا اشاره کردیم عامل جذب حشرات بر سطح پوست یا هر شیء ،میزان بخارات و حرارت آن شیء است مثل مکان های برنج کاری، که به علت بخارات زمین ، کثرت وجود حشرات مشاهده میشود و یا مکان های جمع آوری زباله ها؛ پس در طبیعت هایی که گرم مزاج هستند مانند دم و صفرا ،باید میزان گزش بیشتر باشد ولی دیده شده است که علاوه بر گرم مزاج ها افرادی هم که سرد مزاج(بلغم-سودا) هستند نیز دچار گزیدگی میشوند .

پس بر اساس تحقیقات به این نتیجه میرسیم که طبیعت افراد بر میزان گزش موثر است نه احتمال گزیده شدن ؛ بلکه علت گزش،میزان فضولاتی است که از طریق خون یا تعریق بر سطح پوست امده و باعث بالا رفتن بخارات سطحی پوست شده است وبدن فرد، این فضولات را بصورت ادرار یا مدفوع یا  دفع خون به صورت حجامت یا فصد  و یا حمام (چرک زدایی از سطح پوست) دفع نکرده است و همین امر باعث جذب حشرات و در نهایت گزیده شدن شده است؛ ولی در اشخاصی که دفع فضولات  به صورت طبیعی انجام شود و آداب خوردن و آشامیدن را رعایت کنند ، همچنین مقید به انجام حجامت و حمام های سنتی باشند تا قوه ی مدبره ی بدن این فضولات را به سطح بدن نفرستد، گزیدگی  رخ نمی دهد.

ولی شایان ذکر است که به حکمت خالق در این گزیدگی نیز باید اشاره شود:

اگر خداوند  حکیم  قوه ای مدبره ی بدن را به این گونه خلق نکرده بود تا زمانی که بدن نتوانست فضولات خود را بصورت طبیعی دفع کند، به سطح پوست بفرستد و پشه ها نبودند تا این فضولات یا خون فاسد را که به سطح پوست امده تغذیه کنند، شاهد مشکلات عدیده ای از جمله قارچ های عفونی ،سرطان پوستی و لنفی و یا حتی سایر مشکلات پوستی  واز این قبیل بیماری ها بودیم.

 

پاسخ به چند سوال در مورد گزیدگی

1- آیا سن افراد در میزان گزش موثر است؟

بله همان طور که عرض شد سنینی که حرارت و بخارات بیشتری داشته باشد که فضولات را به سطح پوست بفرستد بیشتر در معرض گزش قرار می گیرند که در سنین کودکی و نوجوانی این حرارت بیشتر می باشد و لی در سنین بالا که ابتلای کمتری به گزش دارند اگر حرارت و بخارات زیاد باشد آن ها هم دچار گزش خواهند شد یا در کودکانی که حرارت پایین باشد یا حجامت انجام شده باشد که فضولات آنها را تخلیه کرده باشد و مایعات کمتر مصرف کنند که بخارات ایجاد نکند گزیدگی در سنین کودکی هم اتفاق نخواهد افتاد پس ملاک میزان فضولاتی است که در سطح پوست باقی مانده یا بخارات و خونی که به علت عدم تخلیه ی درست ،به سطح امده و باعث جذب حشرات و در نهایت گزیدگی شده است ولی در بچه ها ، امروزه به علت مصرف خوراکی های ناسالم و افزایش مقدار و تعداد وعدههای غذای مصرف شده و عدم تخلیه ی درست از طریق ادرار- مدفوع-خون(حجامت) و سن دم آنها ، این فضولات و بخارات در بدنشان بیشتر انباشته شده و باعث ابتلا به بسیاری از بیماریها و همچنین جذب حشرات و در نهایت گزیدگی های عفونی شده است .

2-  چرا در فصل تابستان گزیدگی بیشتر است؟

 به علت گرمای هوا و رقت خون و روی سطح آمدن فضولات بدن گزیدگی نیز بیشتر است . پس در مناطق گرمسیر و مرطوب این فضولات بیشتر به سطح آمده و نتیجه گزیدگی در آن مناطق بیشتر خواهد بود .

3- چه گروه خونی هایی را پشه بیشتر نیش میزند

گروه خونی  +o ، به علت حرارت بالاتر و گردش خون بهتر ، بیشتر در معرض گزش حشرات قرار میگیرند.

البته اگر راههای طبیعی دفع فضولات و بخارات مانند دفع ادرار و مدفوع و …بسته باشند و حجامت یا فصد انجام ندهند این حرارت بیشتر شده و جذب حشرات را بالا می برد .

 

مقالات مرتبط

8 پاسخ

  1. عرض سلام وخسته نباشید.بسیارزیبابود،مخصوصاقسمتی که درموردعلت نبودپشه هادرزمستان بحث شده بود👏👏👏

  2. سلام خدا قوت یعنی مالش توسط فرد مقابل باعث جذب روغن در پوست و از بین بردن بخارات و حرارت کاذب میشه به دلیل انتقال انرژی مثبت فرد مقابل

    1. دست انسان برای خودش مثل اهن ربا عمل میکند ودرد را بیشتر میکند (انتقال انرژی وگردش به درون بدن) ولی وقتی فرد دیگر ماساژ میدهد این انرژی انتقال به بیرون پیدا کرده و تعادل بدن را به همراه دارد

      1. بسم الله الرحمن الرحيم
        سلام خدمت شما استاد بزرگوار… خداقوت
        مثل همیشه بسیار عالی

    2. بسم الله الرحمن الرحيم
      سلام خدمت شما استاد بزرگوار… خداقوت
      مثل همیشه بسیار عالی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *