شبکه های اجتماعی
فروش ویژه
299.000 تومان
مقالات اخیر

نقرس

نقرس

آنچه در این مقاله خواهید خواند

نقرس

بیماری نقرس یک نوع شایع و پیچیده از آرتروز است که به جای حمله به مفاصل و استخوان ها ریزش به پا کرده و علائم آن  با حملات ناگهانی و شدید درد، تورم ، قرمزی و حساسیت به لمس مفاصل پا ، که معملا مفصل قاعده انگشت شست پا را درگیر می‌کند، مشخص می شود..

حمله نقرس می تواند ناگهانی اتفاق بیافتد و معمولا فرد را در نیمه شب با این احساس که انگشت شست پا در حال سوختن است بیدار می کند. مفصل آسیب دیده گرم ، متورم و چنان حساس است که حتی وزن آن نیز غیر قابل تحمل به نظر می رسد. علائم نقرس ممکن است گاهی بروز دهد گاهی خیر ، اما روش هایی برای کنترل علائم و جلوگیری از شدید شدن آن ها وجود دارد.

علائم نقرس:

1-درد مفصلی شدید

نقرس معمولاً مفصل بزرگ انگشت شست پا را هدف قرار می دهد. اما ممکن است در هر مفصلی ایجاد شود. مفاصل دیگری هم درگیر میشوند مثل : مچ پا، زانو، آرنج، مچ و انگشتان . درد معمولا در چهار تا ۱۲ ساعت اول شروع بروز بیماری شدیدتر است و معمولا از شست پا شروع خواهد شد و بعد به نواحی دیگر رسوخ پیدا می کند ..

2- ناراحتی طولانی

بعد از کم شدن  شدید ترین درد ، برخی از ناراحتی‌های مفصلی از چند روز تا چند هفته ممکن است اغاز شود . حملات بعدی معمولا  طولانی‌تر است و مفاصل بیشتری را تحت تأثیر قرار می دهند..

3- التهاب و قرمزی

مفصل یا مفاصل آسیب دیده متورم ، نرم ، گرم و قرمز می شوند..

4- دامنه حرکتی محدود

با پیشرفت این بیماری ممکن است نتوانید مفاصل خود را به طور معمول و عادی حرکت دهید..

علل بروز بیماری نقرس

افرادی که غلبه ی بلغم دارند که از تخلیه نشدن کامل مثانه و کم کاری کلیه و دفع نکردن آن به مثانه ایجاد می شود این بلغم به دو صورت خود را نشان خواهد داد یا انجماد کرده و  به جای ریزش در پا و ابتلا به نقرس در مفاصل یخ  می زند که تبدیل به خوردگی مفاصل و آرتروز می شود که این در افرادی که در سنین بالا هستند و سردی بسیار شدید دارند اتفاق می افتد و یا در افراد با حرارت بالا و در سنین پایین تر رقیق شده و به جای درگیر شدن در مفصل و استخوان ها به کف پا میریزد و علائم نقرس را بروز می دهد .  که دلیل همه آن ها دفع نشدن کامل ادرار از سمت کلیه و مثانه و سرد شدن کلیه ها می باشد .

نقرس یعنی اجتماع بلورهای اورات در مفصل که در صورت وجود مقادیر زیادی اسید اوریک در بدن بلورهای ادراری نیز ایجاد می شوند.

بدن بر اثر تجزیه پورین (ماده ای که به صورت طبیعی در بدن یافت می شوند) اسید اوریک تولید می کند . البته پورین در غذاهای خاصی مانند استیک ، گوشت و غذاهای دریایی هم یافت می شود . خوراکی‌های دیگری نیز هست که سطح اسید اوریک را بالا می برند مثل: نوشیدنی های الکلی به ویژه آبجو و نوشیدنی های شیرین شده با قند میوه (فروکتوز) .

در بدن معمولا اسید اوریک در خون حل و از طریق کلیه ها به ادرار منتقل می شود. اما گاهی اوقات یا بدن بیش از حد اسید اوریک تولید می کند یا کلیه ها قادر به دفع آن نیستند . در این مواقع اسید اوریک تجمع یافته و در یک مفصل یا بافت اطراف آن بلورهای تیز و سوزن مانند ایجاد می کند که درد ، التهاب و تورم را به همراه دارد.

عوامل خطرناک بروز علائم نقرس

اگر مقادیر زیادی اسید اوریک در بدن باشد خطر احتمال ابتلا به نقرس بسیار زیاد است برای همین باید در مرحله اول راه خروج آن را به بهترین نحو در بدن باز کرد تا از خطر آن در امان بمانیم .

 عوامل افزایش سطح اسید اوریک را در بدن :

تمام عواملی که باعث افزایش اسید اوریک می شود به کلیه و کارکرد مثانه بر می گردد که در افرادی که زیاد مایعات مصرف می کنند یا ادرار خود را نگه می دارند یا پروستات دارند و یا افتادگی مثانه و رحم دارند که باعث شده ادرار آنها کامل دفع نشود بسیار بیشتر خواهد بود برای همین اولیل راه جلوگیری از آن کم کردن مایعات و گرم کردن کلیه و کمک به دفع رطوبت های اضافی بدن است مثل تند تند ادرار کردن یا بالا بردن تعریق بدن توسط ورزش یا حمام آب بسیار گرم .

رژیم غذایی علت نقرس

گوشت :

گوشت اجازه نمی دهد که ادرار و رطوبت دفع نشده تبدیل به بلغم شود و جذب مفاصل شود پس حرارت را بالا می برد و ریزش میکند در پا برای همین گوشت ها را نمی توان عامل نقرس بدانیم بلکه گوشت باعث شده که بلغم دفع نشده در بدن منجمد نشود و تبدیل به آرتروز شود برای همین افرادی که زیاد گوشت مخصوصا گوشت گاو می خورد از آرتورز جلوگیری کرده و آن را تبدیل به نقرس می کند بهتر بگوییم افرادی که در معرض مشکلات مفاصلی و ارتورز یا روماتیسم هستند با خوردن گوشت به نقرس مبتلا خواهند شد نه اینکه خود گوشت عامل اصلی نقرس باشد .

غذاهای دریایی:

غذا های دریایی به دلیل بالا بودن مقدار نمک در آن باعث تبدیل نشدن رطوبت ها به بلغم لزج شده و مثل گوشت حرارت را بالا برده نه اینکه خود به خود عامل نقرس شود بلکه احتمال آرتروز را کم کرده و خطر نقرس را زیاد خواهد کرد .

چاقی باعث نقرس

اضافه وزن و چاقی باعث شده شکم ورم کند و فشار زیادی روی مثانه خواهد آورد و مانع از این میشود که بلغم و رطوبت ها از مثانه به طور کامل خارج شود و چون دفع رطوبت از مثانه انجام نمیشود بازگشت میکند به سمت کلیه و در صورتی که تعریق صورت نگیرد و تخلیه رطوبت کامل نشود برگشت به سمت خون زده و دچار نقرس خواهد شد .

مشکلات دیگر که با وجود نقرس و ضعف کلیه ایجاد میشود

تمام بیماری های زیر در اثر ضعف کلیه می باشد و با برطرف شدن مشکل کلیه و دفع رطوبت های زیاد از مثانه علاوه بر بهبودی نقرس این بیماری ها هم بهبودی خواهد یافت :

🧨فشار خون بالا

🧨دیابت

🧨 سندرم متابولیک

🧨بیماری های قلبی

🧨بیماری  های کلیوی

سن و جنسیت و رابطه آن با نقرس

در طب سنتی نمیگویند نقرس در سن جوانی است بلکه میگویند غلبه ی بلغم ندارند که یا غلبه ی صفرا هستند یا سودا . ابتلا به نقرس در مردان بیشتر است زیرا معمولا زنان سطح اسید اوریک کمتری دارند اما بعد از یائسگی ، میزان اسید اوریک زنان به مردان نزدیک می شود . زیرا حرارت بدن زنان بعد از یائسگی افزایش می یابد پس می توان نتیجه گرفت اگر مردان هم مثل خانم ها یک دفع رطوبت اضافه از خون هر ماه داشته باشند می توانند آمار ابتلا به نقرس را در جنس خودشان پایین بیاورند چون علت کمتر مبتلا شدن خانم ها قبل از یائسگی دفع عادت ماهیانه آنهاست پس باید بدانیم که حجامت این دفع را در آقایان و خانم ها بعد از یائسگی زیاد کرده و ابتلا به نقرس را تا حد معجزه آسایی کم خواهد کرد .

مردان به احتمال زیاد زودتر به نقرس مبتلا می شوند – سنین ۳۰ تا ۵۰  سالگی – در حالی که زنان پس از یائسگی مبتلا میشوند این سن در آقایان زمان شیوع پروستات است و هرچه غده پروستات بزرگتر شود و دفع ادرار کمتر باشد خطر آن بیشتر خواهد شد .

پیشگیری از نقرس

1-انجیر و سرکه انجیر : روزانه 7 عدد یا سرکه انجیر یک قاشق غذا خوری بعد از غذا مصرف شود .

2-چای به لیمو زیرفون (به لیمو 1ق م)+(زیرفون 1 ق م )+(2لیوان آب )+(نبات) به جای مایعات مصرف شود .

3-ترک سردیجاتی که باعث سرد شدن کلیه و مثانه شده و دفع ادرار را سخت خواهد کرد مثل دوغ ، ماست ، شیر ، مرغ ، گوشت گاو ، سوسیس و کالباس ، هندوانه .

4- خوردن نمک دریا :گرم کننده کلیه و کمک به دفع کامل ادرار خواهد کرد و به جرات می توان گفت افرادی که از نمک دریا استفاده می کنند به دلیل اینکه سده های کلیه و مثانه دفع می شود و دفع ادرار بیشتر می شود هیچگاه به نقرس دچار نخواهند شد .

5- خوردن شکر نیشکر : رفع انسداد کلیه ها کرده و بسیار دفع ادرار را زیاد خواهد کرد و علاوه بر پیشگیری از نقرس عفونت های کلیه و مثانه را هم به خوبی خارج خواهد کرد .

6-بستن شکم به پشت کمر با فانسخه : زیرا شکم بالا قرار میگیرد و دفع ادرار کامل صورت میگیرد و حتی خطر ابتلا به پروستات و دیسک کمر را هم کم خواهد کرد و به طور مداوم اگر افراد ببندند در اسرع وقت نقرس آنها درمان خواهد شد .

7- خوردن زردک در فصلش با شکر نیشکر

زردک از گرم کننده های کلیه می باشد و از اموری است که به عنوان یک غذا در زمستان بیاد مصرف شود تا سردی کلیه را به خوبی دفع کند و علاوه بر آن خوراکی های دیگر که کلیه را گرم می کند بسیار در پیشگیری و درمان نقرس موثر می باشد مثل : گردو . زنیان . آویشن . زنجبیل . خرما . هسته خرما . سنجد و …

پرهیزات برای افراد نقرسی

1-خوردن ماهی و تخم مرغ در زمان نزدیک به هم که با هم در معده جمع نگردد ماهی و تخم مرغ اگر با هم مصرف شود باعث ایجاد باد های مفاصلی کرده و قولنج ایجاد می کند و خود این باد ها و ریح های موجود حبس شده و در اثر دفع نشدن ریزش به پا کرده و دچار نقرس می شود . همچنین بیان شده که خوردن سرکه و مشتقات آن به همراه شیر و لبنیات باعث نقرس خواهد شد .

2-قند شیمیایی

3-اسانس شیمیایی

4-چربی با ترانس بالا مثل روغن جامد و موز

5-نگه داشتن ادرار

6-غذای مانده و غذا های دیر هضم و سنیگین

7- کم تحرکی

8- نزدیکی با شکم پر و در اوایل شب باعث قولنج و نقرس می شود .

درمان نقرس

1-فصد صافن و اکحل :صافن کلیه درست عمل میکند و اکحل حرارت راپایین می آورد

2-حجامت ساق و روی پا و کف پا

3-بذر بارهنگ

4-ترب سیاه

5-مقل ازرق

6-برگ زیتون و مو

7-سیب

8-انجیر

9-جوشانده ی زنجبیل

10-روغن مالی با رو غن گرم

11-گیاه شیطرج

12-اصلاح لگن

13- بستن شکم به پشت کمر با کمربند یا شال پشمی

14- ترکیب آسیاب شده ی گدو و زنیان

15-ترکیب آسیاب شده ی سیاهدانه/زنیان/آویشن با نمک دریا  قبل و بعد ازهر وعده ی غذا

16- سیاهدانه آسیاب شده قبل از خواب 1 قاشق مربا خوری :باعث دفع کامل ادرار میشود

17- زردک

18- سیر از بهترین درمان های نقرس می باشد که همراه تمام غذا ها مصرف شود بسیار نافع است یا در صبح ناشتا رنده شود به همراه عسل مصرف شود .

19- انگور و مویز بسیار نافع است .

20- خوردن زیتون و روغن آن همراه غذا از درمان کننده های سریع می باشد .

21- کاسنی همراه غذا مثل سبزی خورده شود از دیگر سبزی های نافع برگ چغندر است که می توان کنار همه غذا ها مصرف شود و همین طور کلم که نافع برای نقرس می باشد .

22- خوردن انار و انگور دو میوه ای است که در روایات ذکر شده برای درمان نقرس :

– وَ رُوِيَ شَيْئَانِ يُؤْكَلَانِ بِالْيَدَيْنِ جَمِيعاً الْعِنَبُ وَ الرُّمَّانُ وَ الِاصْطِبَاحُ بِإِحْدَى وَ عِشْرِينَ زَبِيبَةً حَمْرَاءَ يَدْفَعُ الْأَمْرَاضُ وَ هُوَ يَشُدُّ الْعَصَبَ وَ يَذْهَبُ بِالنَّصَبِ وَ يُطَيِّبُ النَّفْسَ وَ التِّينُ أَشْبَهُ شَيْ‏ءٍ بِنَبَاتِ الْجَنَّةِ وَ يَذْهَبُ بِالدَّاءِ وَ لَا يُحْتَاجُ مَعَهُ إِلَى دَوَاءٍ وَ هُوَ يَقْطَعُ الْبَوَاسِيرَ وَ يُذْهِبُ النِّقْرِس‏ . بحار الأنوار (ط – بيروت)، ج‏59، ص: 283

18- شربت منصوب به امام رضا علیه السلام :

شراب حلال و بهداشت‏

وصف شربتی كه شرب و استعمالش حلالست و خواص بسیار دارد .

ده رطل كه هر رطلى تقريبا هفتاد مثقال است مويز دانه گرفته را شسته ميان ظرفى پر از آب صاف ريخته بقسمى كه چهار انگشت آب روى آن را بگيرد در زمستان سه روز و در تابستان يك شبانه روز ميان ظرف بماند بعد آن را ميان ديك نظيفى ميريزيم و اگر بتوانيم آب آن را از باران تهيه كنيم خيلى بهتر است و گر نه از آب شيرينى كه سرچشمه آن طرف مشرق باشد آبى براق و سفيد و سبك اين چنين آبى قابل است كه بسرعت تحت تأثير حرارت و برودت واقع شود و اين تأثر سريع دلالت بر سبكى و بى‏آلايشى آب ميكند.

بارى مويز را در آن آب مى‏پزند تا باد كند سپس آن را فشرده آبش را صاف ميكنند و ميماند تا سرد شود باز در ديك ريخته بوسيله چوبى اندازه آن را معلوم ميكنند و با آتش ميجوشانند بآتش كم حرارت تا ثلثان شود.

پس مقدار يك رطل از عسل مصفى با آن مى‏آميزند باز اندازه آن عسل و آب باقيمانده گرفته مى‏شود و ميجوشانند تا اندازه عسل تبخير شود و بحد اولش برگردد آنگاه يك درهم زنجبيل و يك درهم زعفران و نصف درهم از هر يك از داروهاى ذيل:

دارچين، قرنفل، سنبل طيب، كاسنى، مصطكى هر كدام را جداگانه بكوبند بعد همه را ميان پارچه‏اى ريخته محكم مى‏بندند و ميان‏ ديك مياندازند و كمى با آتش خفيف مى‏جوشانند آنگاه مقدار سه ماه در سرد خانه ميماند تا باين كيفيت خواص اجزاء در هم تركيب شود سپس مصرف شود.

دستور نوشيدن اين شربت:

مقدار مصرف هر مرتبه از آن يك اوقيه كه هفت مثقال است با دو برابر آب خالص ميباشد وقتى كه غذا خوردى بمقدارى كه برايت شرح دادم اين شربت را از پيش مصرف كن كه در اين صورت باذن خداوند از بيماريهاى بسيارى مانند نقرس‏ و انواع بادها و غير آن از اوجاع عصب و دماغ و معده و كبد و سپرز و روده و شكم در آن روز و شب محفوظ و در امان خواهى بود و در صورتى كه بعد از اين شربت مايل بآب باشى بيش از نصف آنچه از شربت خورده‏اى منوش.

درمان اورژانسی نقرس

خوردن 1 استکان جوشانده غلیظ سنای مکی با عسل صبح ناشتا 7 الی 14 روز

حجامت عام ساقین و ساکرال بسیار نافع است .

زنیان و گردو روزی سه بار مصرف شود

سویق سنجد شب با خرما و بدون آب مصرف شود

فصد صافن و اکحل از درمان های اورژانسی نقرس می باشد .

قهوه خرما جوشانده شود و به جای مایعات به همراه خرما مصرف شود .

ضـماد »آلبالوي تلخ« هرچند کهنه باشد براي تسکین درد نقرس معجزه مینماید. مالیدن روغن تخم خیار و کدو براي تسـکین دردهاي نقرس مفید است. ضـماد پخته تمامی میوه »بالنگ« در »سرکه« براي نقرس نافع است حتی ضماد رنده شده کدو و خیار بسیار نافع است .  سـیب« سـموم بـدن، مخصوصـاً اسـید اوریـک را دفع میکنـد و در نتیجه درمـان خوبی براي مبتلایان به نقرس است.

مالیدن تفاله ي »انگور« در حمام به بدن باعث تسکین درد نقرس میشود. »گلابی« براي مبتلایان به نقرس توصیه شده است. شستشو با آب جوشانـدهي »شـلغم« جهت نقرس مفیـد است. ضـماد برگ »آفتابگردان« جهت تسـکین درد نقرس مفیـد است. ضماد برگ هاي سفت »کلم« مسکن درد نقرس است. ضماد پوست تازه »گردو« با حنا را بر محل درد نقرس بگذاریـد. »آب غوره« ضـد نقرس است. کاکل »بلال« براي نقرس مفیـد میباشد. آب »برگ چغنـدر« با داروهاي مسـهل جهت درد نقرس سودمند است. ضمادي از »سـرکه« با »آرد جو« و کمی گوگرد درست کنیـد و روي محل درد بگذاریـد. »آلبـالو« براي مبتلایـان بـه نقرس غـذاي مفیـدي است.  انواع »کرفس« براي مبتلایان به نقرس غـذاي مفیدي است.  پوست »سـیب« خشک شده به صورت جوشانده براي نقرس مفید است. »سیر« براي نقرس نافع است.

 

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *