شبکه های اجتماعی
فروش ویژه
600.000 تومان
مقالات اخیر

طبخی به سوی سلامتی

طبخ

آنچه در این مقاله خواهید خواند

تأثیر ظروف نامناسب بر بدن

امروزه انواع ظروف سرطان‌زا! جای ظروف پرخاصیت را گرفته است؛ مثلا ظروف تفلون یا ظروف آلومینیمی علاوه بر آنکه باعث انواع مشکلات جسمی می‌شوند، به‌مرور قسمتی از بدنه این ظروف وارد غذا و بدن ما شده و تأثیر بسیار بدی بر مواد غذایی که در آن طبخ می‌شوند، می‌گذارد.
درضمن استفاده از ظروف نامناسب بر روحیه انسان نیز تأثیر بسیار دارد؛ مثلا ظروف آلومینیم به دلیل سودای زیادی که در هنگام طبخ غذا، وارد غذا می‌کند، در طولانی‌مدت انسان را دچار وسواس و شک می‌کند.

دغدغه‌های طبخ سریع

ظروفی که در آن غذا سریع پخته می‌شود، بافت و ساختار غذا را تغییر می‌دهد. یکی از دلایل این تغییر، سرعت بالای داغ شدن این ظروف است. بافت و عناصر معدنی ماده غذایی نمی‌توانند خود را با این سرعت بالا هماهنگ کنند؛ درنتیجه ساختار غذا که قرار است برای بدن فایده داشته باشد، به‌مرور به سم تبدیل می‌شود.
برای همین، گفته‌شده است غذا باید در مدت طولانی طبخ شود؛ مثلا گوشت حدود پنج تا شش ساعت نیاز به پخت دارد؛ اما اکنون ظروف جدید به‌خاطر سرعت بالا در پخت دچار مکانیزم شیمیایی شده و غذا را کاملا به پخت اصلی خود نمی‌رساند؛ برای مثال، گوشتی که باید حدود پنج ساعت پخته شود، اگر در زودپز قرار دهیم، حدود ۴۵ دقیقه آماده صرف می‌شود؛
اما درواقع، این غذا پخته نشده و فقط به دلیل فشار هوای زیاد دچار پراکندگی مولکول‌های غذا شده و آن را نرم می‌کند. این مسئله باعث می‌شود غذای نرم وارد بدن شود؛ ولی به‌خوبی هضم نشود و کار معده را سخت‌تر کند که سخت‌ترکردن کار معده باعث اختلال‌های زیاد در بدن می‌شود.

مزایای طبخ آرام

اگر غذا آرام‌آرام و کاملا پخته شود و به فرایند اصلی خودش برسد، طعم اصلی و بوی غذا به نهایت درجه خود می‌رسد؛ همان‌گونه که در قدیم افراد غذا را در دیگ‌های مسی یا سنگی با شعله بسیار ملایم برای طبخ آماده می‌کردند، حتی گاهی شب تا صبح غذا روی اجاق در حال پختن بود و بدین ترتیب طعم و بوی غذا کاملا با زمان حال متفاوت بود و برای صرف غذا اشتهایی عجیب به انسان دست می‌داد؛ ولی الان افراد به دلیل اینکه غذاهایشان طعم ندارد، مجبور می‌شوند از طعم‌دهنده و ادویه‌های فراوان در غذا استفاده کنند که این شیوه با بعضی از طبع‌های افراد ناسازگار
است.
درضمن بهتر است بدانید که «المعده بیت کل داء». حضرت علی(ع) می‌فرماید: معده خانه تمام بیماری‌هاست. ایشان در سفارش‌های خودشان به امام حسن (ع) یکی از کارهایی که انسان را بی‌نیاز از پزشک می‌کند، خوب‌جویدن غذا بیان می‌کند. جویدن خوب غذا به هضم بهتر غذا در معده کمک می‌کند.

بهترین ظروف برای طبخ

از بهترین ظروف برای آشپزی، دیگ‌های سنگی است که در چند روایت به آن‌ها اشاره شده است؛ مثلا تمیم بن عبدالله قرشی از ابوالصلت هروی نقل کرد: وقتی علی‌بن موسی‌الرضا(ع) به‌سوی مأمون رهسپار شد، در بین راه به قریه حمراء رسید. به آن جناب عرض شد: ظهر شده آیا نماز نمی‌خوانید؟
حضرت از مرکب فرود آمد و فرمود: آبی برایم بیاورید. گفتند: یاابن‌رسول‌اللّه آبی با ما نیست. حضرت با دست خویش زمین را بسود، آبی پدید آمد که خود و اصحابش که با او بودند، بدان وضو ساختند (آثار آن آب همچنان باقی است). وقتی به سناباد وارد شد، تکیه به کوهی (امروزه از آن دیگ سنگی می‌سازند) کرد و گفت: خداوندا! این کوه را آن‌طور قرار ده که از آن نفع برند و برکت ده آنچه در آن می‌نهند و آنچه از آن می‌سازند؛ سپس دستور داد که برای حضرت از سنگ آن کوه چند دیگ ساختند. همچنین می‌فرمود: در ظرف دیگر برای من چیزی نپزید؛ مگر در همین ظرف‌های سنگی (عیون أخبارالرضا(علیه‌السلام)).

مزایای دیگ سنگی برای طبخ

دیــزی‌هــای ســنــگــی سـالـم‌تــریــن ظروف از دیدگاه آداب اسلامی هستند. سنگ به دلیل خارج‌کردن بار الکتریسیته در غذا و تخلیه انرژی منفی آرامش‌دهنده است. در ســفــارش‌هــای اســلامــی دیــده می‌شود، زمانی که انسان عصبی می‌شود، بار الکتریسیته در بدنش بیشتر جریان پیدا می‌کند؛ برای همین دستور داده‌شده که دست بر زمین بگذارید تا این بار از بدن تخلیه شود (سجده‌کردن و تسبیح تربت همراه‌داشتن یا انگشتر عقیق یا فیروزه که همه این‌ها از جنس خاک و سنگ است و بارهای منفی را از بدن خارج خواهد کرد). دیگ‌های سنگی یا سفالی دقیقا همین کار را با غذا می‌کنند و غذایی که تناول می‌شود، به انسان آرامش خواهد داد.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *