شبکه های اجتماعی
فروش ویژه
299.000 تومان
مقالات اخیر

زایمان زودرس

زایمان زودرس

آنچه در این مقاله خواهید خواند

زایمان زودرس چیست و راه های جلوگیری از این پیشامد کدامست؟

دیدگاه طب جدید

در طب نوین زایمان زودرس وضعیتی است که در طی آن جنین زود تر از37 هفته (از اولین روز بعد از آخرین قاعدگی) به دنیا بیاید. در این نوع زایمان به کودک متولد شده به اصطلاح نارس می گویند. اگر کودک زودتر از 24 هفته به دنیا بیاید زنده نمی ماند. عواملی مانند مسمومیت بارداری (پره اکلامپسی)، سابقه زایمان زودرس، فشار خون بالا، ژنتیک، سن بالای 35 سال وکمتر از 18 سال و کوتاهی سرویکس و.. باعث زایمان زود رس می شود.

 دیدگاه طب اسلامی، سنتی

در طب سنتی به زایمانی که نوزاد زودتر از موعدی که به طور طبیعی باید متولد شود، به دنیا بیاید، زایمان زودرس گفته می شود. با توجه به اینکه خداوند زمان حمل و شیردهی را 30 ماه فرموده اند، پس ممکن است که کودکی در 6 ماهگی هم متولد شود و زنده بماند مانند حضرت عیسی (ع) وامام حسین علیه السلام و… 24 ماه مدت شیردهی و6 ماه زمان حمل.

نشانه های زایمان زودرس

  • لکه بینی زیاد و خونریزی از واژن که به طور غیر عادی جریان دارد.
  • دردها و انقباضات منظم رحم که اگر همراه با نازک شدن دهانه رحم باشد، نشانه زایمان زودرس می باشد.
  • نشت یا سرازیر شدن مایع از واژن (پاره شدن کیسه آب) احساس فشار و گرفتگی در لگن از جانب جنین.

عواملی که باعث زایمان زودرس می شود

  • مصرف آب و مایعات زیاد در بارداری (حتی قبل از بارداری) باعث جذب رطوبت توسط رحم می شود که به دنبال آن باعث افتادگی رحم و مثانه می شود. بنابراین هر آنچه باعث افتادگی و شل شدن طناب ها شود باعث سرازیر شدن کودک به سمت پایین و نهایتاً زایمان زودرس می شود.
  • مصرف سردیجات به خصوص لبنیات در بارداری هم باعث ضعف و سستی رحم می شود. بنابراین رحم قوت و توان نگهداری جنین را ندارد.
  • ترس، اضطراب و دلهره باعث افتادگی ناف و نهایتا افتادگی رحم می شود، که عاملی برای زایمان زودرس می باشد.
  • داشتن یبوست نیز یکی از عوامل زایمان زودرس می باشد. چرا که فضولات در ناحیه لگن حبس شده و از طرفی زور زدن زیاد باعث فشار به رحم و تحریک جنین به سمت پایین می شود.
  • کسانی که دچار سستی در کمر هستند یا به اصطلاح قدیم کمر لقی دارند بیشتر در معرض زایمان زودرس قرار می گیرند، که به خاطر رطوبت و ضعف کمر ناشی از سقط های مکرر عارض می شود.

 عواملی که در رخداد زایمان زودرس دخیل است را باید مهار کرد تا احتمال خطر زایمان زودرس کاهش بیابد.

عواملی مانند استرس و اضطراب، پرخوری، اضافه وزن در بارداری، ضربه به شکم، بلند کردن اجسام سنگین و…

باتوجه به اینکه در هفته های مختلف بارداری اندام های جنین کامل می شود لذا هرهفته از بارداری برای رشد نوزاد مهم است. بنابراین زایمان زودرس می تواند مشکلاتی رادر بُعد جسمی وروانی برای نوزاد به وجود بیاورد. لذا مادر باید تمام تلاش خود رادر جهت جلوگیری از این عارضه بکار گیرد تا حتی الامکان این مساله پیش نیاید.

همانطور که قبلاً اشاره شد نوزاد نارس، فرآیند رشد در رحم مادر را به طور کامل سپری نکرده، و اندام های او نابالغ تر می باشند، بنابراین رشد و مقاومت بدن او نسبت به دیگر کودکان کمتر است. همچنین ممکن است که در معرض مشکلات تنفسی و اختلالات ریوی قرار بگیرد. چون چربی زیر پوستی در این نوزادان کمتر است پس چین خوردگی پوستی و رگهای عروقی زیادی بر روی پوست آنان نمایان می باشد. برای همین در قدیم نوزادان نارس را بین پنبه می گذاشتند تا بدون دستکاری با حرارت طبیعی رشد کنند.

زایمان زودرس و نوزاد زودرس

پیشگیری از زایمان زودرس

  • باید زنان قبل از اقدام به بارداری یک سری تدابیری را انجام دهند تا از زایمان زودرس جلوگیری شود. مهمترین تدبیر ترک مصرف آب و مایعات زیاد می باشد، چراکه آب و رطوبت زیاد باعث سستی وافتادگی رحم می شود و قدرت ماسکه رحم کم می شود. بنابراین رحم توان نگه داشتن جنین را در مدت 9 ماه ندارد. لذا مادر باید هنگام عطش آب جوشیده ولرم به همراه خرما مصرف کند.
  • اگر مادر نشانه های افتادگی رحم یا مثانه را در خود می بیند (مانند تکرر ادرار، چک چک بول هنگام عطسه یا سرفه و…) باید قبل از اقدام به بارداری با کم کردن مایعات و اعمال یداوی رحم و مثانه و ناف را جا بیاندازد و به بالا بکشند. و با فانسخه زیر شکم را ببندند. حتما افتادگی لگن را نیز بررسی کنند. بستن زیر شکم در دوران بارداری نیز می تواند به پیشگیری از زایمان زودرس کمک کند. می توان زیر شکم را با فانسخه یا شال محکم بست.
  • از خوراکی هایی که رطوبت را کم کرده و از طرفی جای جنین را سفت می کند باید روزانه استفاده کنند، مانند سویق (بخصوص سویق گندم و جو)، خرما به خصوص خرمای زاهدی، مصرف کندر به اندازه یک نخود که مانند آدامس جویده شود، چون هم قابض است و هم دفع رطوبت می کند بسیار ضروری می باشد. مصرف به و مشتقات آن، مویز، برگ مو (دُلمه)، انار، انبه، سیب و… و یا ادویه های قابض مانند زردچوبه، فلفل، زنجبیل (به میزان کم) و هرآنچه که تقویت رحم می کند، مانند قرص خون، فرفیون، پیاز کبابی و مومیایی با عسل و… بهره برد.
  • برای تقویت کمر قبل از بارداری و حتی ماه های اول بارداری می توان از دستور قرص کمر استفاده کرد: یک جفت قرص کمر (نر و ماده) روی آتش بگذارید تا پوست آن کنده شود، مغز کِرم رنگ آن را پودر کنید. سپس یک قاشق از پودر قرص کمر با یک قاشق آرد نخود خام و یک قاشق چایخوری پودر مورد را با یک عدد زرده تخم مرغ بومی خمیر کنید وکمی روغن کوهان شتر به آن اضافه کرده و در گودی کمر ضماد کنید (شب تا صبح). می توان این دستور را چند شب تکرار کرد.
  • خوب جویدن غذا و مصرف نان خشک به همراه غذا علاوه بر اینکه رفع یبوست می کند می تواند قوت بدن را زیاد کند.
  • همچنین یکی از حکمت های ویار در بارداری، بالا رفتن جنین و دفع فضولات به واسطه قی کردن مادر می باشد.
  • استراحت مطلق، خود عاملی برای بروز سردی بیشتر رحم می باشد، چراکه جریان خون را کم می کند و باعث غلظت خون و عدم دفع فضولات رحمی می شود. در پی آن رحم ضعیف شده و توان نگهداشتن جنین کاهش می یابد. بنابراین مادر باید مانند قبل کارهای روزانه منزل را با احتیاط انجام دهد.
  • خواندن سوره حجرات و قلم و خواندن صلوات حضرت زهرا سلام الله علیها می تواند در جلوگیری از زایمان زودرس بسیار موثر باشد.
  • انجام یک سری تدابیر ورزشی مانند کگل (قبض ماهیچه ای که جلوی ادرار را می گیرد) می تواند سبب تقویت عضلات کف لگن شود.
  • همچنین تندتند دستشویی رفتن و استفاده نکردن از توالت فرنگی برای مادران باردار حائز اهمیت است.
  • همچنین عواملی مانند دور بودن از چشم و نظر و همراه داشتن حرز و دود کردن اسفند و کندر مفید می باشد.
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *