شبکه های اجتماعی
فروش ویژه
600.000 تومان
مقالات اخیر

کیست تخمدان 

کیست تخمدان

آنچه در این مقاله خواهید خواند

کیست تخمدان

یکی از مشکلات شایع به خصوص در میان دختران جوان تا سن بیست سالگی ، کیست تخمدان است که اغلب یک کیست ساده پر از مایع  و بی ضرر می باشد و درصد کمی از آنها  توپر و سفت هستند .

در یک فرد سالم هر ماه یک تخمک کامل شده و تخمدان آن را آزاد میکند سپس به وسیله حرکت متناوب مژکهای لوله فالوپ ، تخمک آزاد شده وارد رحم  می شود .

در افرادی که به کیست تخمدان مبتلا هستند، تخمک کامل می شود اما از تخمدان آزاد نشده و دور آن پر از مایع خواهد شد. در این حالت توده ای کیسه مانند داخل یا روی تخمدان ایجاد خواهد کرد که اندازه آن به کوچکی نخود یا به بزرگی یک پرتقال است

بیشتر کیست های تخمدان بدون مصرف دارو و فقط با انجام یکسری از تدابیر و نکات پیشگیری که در ادامه مقاله ذکر میشود ، کاملا بهبود خواهند یافت و هیچ خطری ایجاد نمیکنند .

 

دو نوع اصلی از کیست تخمدان وجود دارد:

 

کیست های عملکردی تخمدان:

این کیستهای بی ضرر ، شایع ترین نوع کیستها هستند که بخشی از چرخه قاعدگی  را تشکیل می دهند و عمر کوتاهی دارند.

 دو نوع کیست عملکردی تخمدان وجود دارد:

۱) کیست فولیکولار

کیست های فولیکولار شایع ترین نوع کیست های عملکردی هستند و ایجاد آن در چرخه قاعدگی طبیعی است .

در سنین باروری ، هر تخمدان ماهانه فولیکولهای حاوی تخمک را ایجاد می کند که هورمونهای استروژن و پروژسترون را تولید میکنند و همچنین تخمکی  را که درون آنها وجود دارد پرورش داده و در زمان تخمک گذاری آزاد میکنند .

حال اگر این فولیکول نترکد یا تخمک را آزاد نکند، به کیست تبدیل می شود؛ کیست می تواند به رشد ادامه داده و با مایع یا خون پر شود.

 

۲) کیست تخمدان لوتئال

پس از آزاد شدن تخمک از فولیکول ، بافتی به نام جسم زرد در تخمدان باقی می‌ماند که با تولید هورمون استروژن و پروژسترون ، رحم را برای لانه گزینی جنین آماده میکند.

کیست های لوتئال زمانی ایجاد می شوند که جسم زرد از خون پر شود. این نوع کیست کمتر رایج است و به طور معمول در عرض چند ماه از بین می رود.

همانطور که ذکر شد کیستهای عملکردی هیچ خطری ندارند و خود به خود با گذشت زمان از بین خواهند رفت و تنها رعایت یک نکته که همان کاهش مصرف مایعات و عدم شستشو و تماس زیاد با آب و رطوبت است در از بین رفتن این کیستها موثر خواهد بود .

 

کیست های پاتولوژیک :

کیست هایی هستند که در تخمدان رشد می کنند و ممکن است بی ضرر یا بدخیم باشند.

 

دو نوع کیست پاتولوژیک وجود دارد:

 

۱) کیست درموئید (تراتوم کیستیک)

کیست های درموئید به کیست هایی گفته می شود که حاوی بافت هایی مانند مو، پوست ، استخوان و… باشند و از سلول های بنیادی و جنینی ( سلول هایی که تخمک را می سازند ) تشکیل می شوند .

 کیست درموئید شایع ترین نوع کیست پاتولوژیک در زنان زیر ۳۰ سال است.

 

۲) کیست آدنوما

کیست آدنوما، کیست های تخمدانی هستند که از بافت تخمدان ایجاد می شوند. برخی از آنها با یک ماده غلیظ و موکوس مانند پر شده اند، در حالی که برخی دیگر حاوی مایع آبکی هستند.

کیست آدنوما به جای رشد در داخل تخمدان، معمولا توسط یک ساقه به تخمدان متصل می شود و می تواند رشد کند و بسیار بزرگ شود .

کیست آدنوما در زنان بالای ۴۰ سال شایع تر است.

 

در ادامه مقاله به درمان این دسته از کیستها پرداخته خواهد شد.

کسیت تخمدان

علائم و نشانه های کیست تخمدان

کیست تخمدان اغلب تا قبل از بزرگ شدن نشانه یا علامت خاصی ندارد، اما اگر بیش از اندازه بزرگ شود  گاهی اوقات باعث درد و خونریزی خارج از زمان قاعدگی یا قاعدگی دردناک خواهد شد که این علائم با سایر مشکلات رحمی نیز مشترک است

 

علائم کیست تخمدان شامل موارد زیر است:

  1. قاعدگی نامنظم و دردناک با خونریزی زیاد  یا قطع شدن خونریزی قاعدگی
  2. درد لگن و قسمت پایین کمر و ران قبل از شروع قاعدگی یا در پایان آن
  3. درد لگنی که در حین رابطه جنسی ایجاد می شود ( دیسپارونیا )
  4. مشکلات روده شامل  : درد هنگام دفع مدفوع ، فشار روی روده یا نیاز مکرر به دفع مدفوع
  5. نفخ، تورم یا سنگینی در شکم ، حالت تهوع
  6. مشکلات ادراری شامل کامل تخلیه نشدن مثانه  یا نیاز به دفع مکرر ادرار
  7. اختلالات هورمونی که  باعث تغییر در نحوه رشد سینه ها و حساسیت و درد آنها و ضخیم شدن موهای بدن و صورت  یا رویش مو در چانه گردن و سینه خواهد شد
  8. جوش صورت و ریزش مو

 

عوارض کیست تخمدان چیست؟

کیست تخمدان اغلب مشکلی ایجاد نمی کند، اما گاهی اوقات می تواند منجر به عوارضی شود مانند :

پیچ خوردگی تخمدان

کیست‌هایی که بزرگ هستند، می‌توانند باعث حرکت تخمدان شوند که در این صورت احتمال چرخش تخمدان افزایش می‌یابد. علائم پیچ خوردگی تخمدان می‌تواند شامل شروع ناگهانی درد شدید لگن ، حالت تهوع و استفراغ باشد.
پیچ خوردگی تخمدان همچنین می‌تواند جریان خون به تخمدان‌ها را کاهش دهد یا آن را متوقف کند.

پارگی کیست تخمدان

در صورت پاره شدن کیست، بیمار درد شدیدی را در ناحیه پایینی شکم احساس خواهد کرد. همچنین با توجه به اندازه کیست و مکان آن خونریزی نیز می تواند ایجاد شود .

 

آیا روشهای درمانی رایج کیست تخمدان در علم پزشکی واقعا موثر است ؟!

در علم پزشکی برای درمان کیستهای تخمدان از داروهای هورمونی مانند قرص ال دی و اچ دی استفاده میشود که شاید در بعضی موارد موجب کاهش اندازه کیستها به میزان بسیار کم شود اما عوارض بسیار زیادی مانند افزایش غلظت خون ، افزایش جذب مایعات توسط بافتهای مختلف بدن و ایجاد ورم ، پوکی استخوان ، ریزش مو ، ضخیم شدن بافت اندومتر ( پوشش داخل رحم ) خواهد شد.

حتی انجام عمل جراحی با تحمل همه عوارضی که در پی خواهد داشت مانند چسبندگی ، عفونت و … تضمینی در عدم بازگشت دوباره کیستها نخواهند داشت .

پس عقل سلیم حکم میکند که در درمان بیماریها از آسان ترین و بی خطرترین روشها استفاده نمود و با رعایت آداب درست زندگی و پرهیز از مواد غذایی مضر از ابتلا به بیماریها پیشگیری نمود .

 

 علت کیست تخمدان در طب سنتی و اسلامی

ماده اصلی تشکیل دهنده کیستهای ساده و آبکی در علم مزاج شناسی بلغم است . بنابراین افرادیکه مایعات زیادی مصرف میکنند یا در شستشو و طهارت وسواس به خرج میدهند یا کسانیکه راههای خروجی بدنشان مانند تعریق دفع ادرار درست عمل نکند و نتوانند رطوبت اضافی را دفع کنند بیشتر دچار کیست خواهند شد چون بدن این رطوبت دفع نشده را در خود ذخیره کرده و به کیست تبدیل میکند

حال اگر ورودی مایعات را ببندیم و حرارت بدن را با ورزش کردن ، حمام داغ و ماساژ بالا ببریم ‌؛ بدن مجبور به جذب این کیستها و دفع آنها خواهد شد.

همچنین اگر بخارات زیادی در بدن وجود داشته داشته مثلا به علت هضم ضعیف غذا و یبوست  یا حبس قاعدگی یا دفع ناقص ادرار و خون یا عدم تخلیه بخارات رحمی در زمان رابطه جنسی  یا همچنین رطوبت زیاد در اثر سردی کلیه و مثانه از بدن دفع نشده باشد ، این بخارات و رطوبتها حبس شده و در جایی که سرد شده باشد حبس میشوند

پس در افرادی که سرد مزاج هستند و رحم سردی دارند یا افرادی که به علت رعایت نکردن پرهیزات دچار سردی غالب بر رحم و تخمدان شده اند ؛ این بخارات و رطوبت ها جذب تخمدان شده و دفع نمی شوند و کیست تخمدان را به وجود می آورند

یکی از مهمترین این پرهیزات ، شستشوی زیاد و حمام رفتن در زمان قاعدگی است که باعث تشدید سردی رحم و تخمدان شده و این رطوبتها جذب تخمدان میشوند ؛ مخصوصا اگر شخصی سرد مزاج باشد و رحم حرارت کافی برای دفع نداشته باشد این رطوبتها را در خود نگه میدارد و فرد دچار کیست تخمدان خواهد شد

از طرف دیگر وجود ترشحات غلیظ پشت حلق یا نزله نیز موجب ابتلا به سردی معده و کیست تخمدان خواهد شد پس برای درمان کیست تخمدان ، نزله یا سینوزیت نیز حتما باید درمان شود

یکی دیگر از عوامل موثر در ابتلا به کیست تخمدان ،استرس و اضطراب است که باعث افزایش هورمون کورتیزول در بدن می شود که ثابت شده است  می تواند در دراز مدت علاوه بر آسیبهای فراوان جسمی و روحی ، یکی از عوامل  موثر بر تشکیل کیست در تخمدان باشد.

کسیت تخمدان

پرهیزات برای درمان کیست تخمدان

 

  • مصرف  لبنیات ، آب و مایعات سرد مخصوصا در زمان قاعدگی که موجب سردی شدید رحم خواهد شد.
  • مواد غذایی که مواد نگهدارنده دارند مانند انواع کنسروها و غذاهای نیمه آماده
  • شکر و قند سفید
  • حمام و شستشو در زمان قاعدگی
  • نشستن در مکان سرد یا مرطوب مانند سرامیک ، چمن ، سنگ و مواردی مانند آن و حتی رسیدن رطوبت آب به شکم در هنگام شستن ظروف
  • مصرف گوشتهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس ، گوشت گاو و مرغ ، گوشت بز ، گوشتهای منجمد  مخصوصا در زمان قاعدگی و پس از آن
  • تحریک جنسی دختران مجرد مخصوصا در زمان قاعدگی که باعث تجمع مایع منی خانم در تخمدان ها میشود و از آنجایی که برای دفع آن هیچ رابطه جنسی وجود ندارد بنابراین اگر تخمدان سرد شده باشد ، در آن انباشته و حبس میشود و به مرور زمان کیست تخمدان را به وجود خواهد آورد
  • نداشتن تحرک کافی و چاقی بیش از حد به خصوص در ناحیه شکم و لگن که نشان دهنده سردی زیاد لگن در خانم هاست

 

❗رعایت پرهیزات و موارد ذکر شده در مقاله تدابیر گرم کردن رحم برای درمان این بیماری الزامی است.

 

تدابیر درمانی کیست تخمدان

 

  1. جوشانده تخم شاهی و برگ حنا همراه با عسل و نمک و یک قاشق چای خوری تباشیر صبح ناشتا و شب موقع خواب یک استکان
  2. کیسه نمک داغ روی کمر و پایین شکم قبل از شروع قاعدگی و در سه روز اول خونریزی که بهتر است در زمان وجود کیست ، هر روز مداومت داشته باشد .
  3. مصرف زیاد نمک دریا تا روزی ۷۰ مرتبه یا تهیه حب نمک و عسل که در درمان کیستهای تخمدان و حتی میوم و فیبروم و پولیپ رحم موثر است.
  4. مصرف یک قاشق مرباخوری اسفند صبح ناشتا و شب موقع خواب ( اسفند شش مرتبه با آب سرد و یک مرتبه با آب گرم شسته شود و سپس در سایه خشک شود ) به مدت ۴۰ روز پشت سر هم بدون فاصله که این دوره ۴۰ روزه را حداقل تا سه مرتبه میتوان ادامه داد و بعد از هر ۴۰ روز مصرف اسفند ، به مدت ۳ الی ۷ روز ، جوشانده غلیظ سنا با عسل مصرف شود که در دفع کلیه فضولات و به خصوص رطوبتهای حبس شده در ناحیه لگن موثر است.
  5. بعد از تمام شدن دوره ۴۰ روزه مصرف اسفند ، بنا به تشخیص طبیب حاذق فصد اکحل دست راست یا حجامت عام تا سه مرتبه به فاصله ۲۰ روز الی یک ماه انجام شود و بعد از آن به ترتیب حجامت ساکرال و سپس ساقین انجام داد.
  6. آبزن اذخر و تباشیر و نمک دریا
  7. مصرف خوراکی های صاف کننده خون مانند زرشک ، عناب ، کاهو ، سکنجبین
  8. مصرف نیشکر یا شکر سرخ مخصوصا در زمان قاعدگی که به دفع بهتر فضولات کمک خواهد کرد.
  9. درمان نزله یا ترشحات پشت حلق با چکاندن روغن بنفشه پایه کنجد و انفیه داخل بینی شبها حداقل به مدت یک ماه و گرم نگه داشتن سر و سینوسها با بستن شال و گذاشتن کیسه نمک داغ روی آنها و همچنین پرهیز از مصرف آب سرد و بستنی.
  10. مصرف روزانه انجیر ، روغن زیتون ، خرما و جوشانده هسته خرما با عسل یا قهوه خرما.
  11. ماساژ پایین شکم و کمر  با روغن سیاهدانه و بابونه و انجام بادکش زیر شکم یک شب در میان در ایام پاکی
  12. سیاهدانه آسیاب شده وعسل هر صبح ناشتا و شب قبل از خواب مصرف شود. همچنین میتوان این ترکیب را در زمان پاکی داخل رحم تزریق کرد یا بر روی یک پارچه شب تا صبح روی لباس زیر قرار داد تا جذب رحم شود.
  13. جوشانده پیاز سفید و عسل از روز هفتم تا چهاردهم دوره هر شب مصرف شود.
  14. مخلوط حنا و گشنیز تازه با نمک روی موضع رحم و تخمدان گذاشته شود به مدت ۴۰ الی ۱۲۰ روز.
  15. مداومت در مصرف پودر آویشن و نمک دریا قبل و بعد از هر وعده غذا یا هر ۶ ساعت به مقدار یک قاشق مرباخوری
مقالات مرتبط

5 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *