درمانآداب و سنت هااستخوان و مفاصل

نقرس

علائم ،پیشگیری ،درمان

نقرس

بیماری نقرس یک نوع شایع و پیچیده از آرتروز است که به جای حمله به مفاصل و استخوان ها ریزش به پا کرده و علائم آن  با حملات ناگهانی و شدید درد، تورم ، قرمزی و حساسیت به لمس مفاصل پا ، که معملا مفصل قاعده انگشت شست پا را درگیر می‌کند، مشخص می شود..

حمله نقرس می تواند ناگهانی اتفاق بیافتد و معمولا فرد را در نیمه شب با این احساس که انگشت شست پا در حال سوختن است بیدار می کند. مفصل آسیب دیده گرم ، متورم و چنان حساس است که حتی وزن آن نیز غیر قابل تحمل به نظر می رسد. علائم نقرس ممکن است گاهی بروز دهد گاهی خیر ، اما روش هایی برای کنترل علائم و جلوگیری از شدید شدن آن ها وجود دارد.

علائم نقرس:

1-درد مفصلی شدید

نقرس معمولاً مفصل بزرگ انگشت شست پا را هدف قرار می دهد. اما ممکن است در هر مفصلی ایجاد شود. مفاصل دیگری هم درگیر میشوند مثل : مچ پا، زانو، آرنج، مچ و انگشتان . درد معمولا در چهار تا ۱۲ ساعت اول شروع بروز بیماری شدیدتر است و معمولا از شست پا شروع خواهد شد و بعد به نواحی دیگر رسوخ پیدا می کند ..

2- ناراحتی طولانی

بعد از کم شدن  شدید ترین درد ، برخی از ناراحتی‌های مفصلی از چند روز تا چند هفته ممکن است اغاز شود . حملات بعدی معمولا  طولانی‌تر است و مفاصل بیشتری را تحت تأثیر قرار می دهند..

3- التهاب و قرمزی

مفصل یا مفاصل آسیب دیده متورم ، نرم ، گرم و قرمز می شوند..

4- دامنه حرکتی محدود

با پیشرفت این بیماری ممکن است نتوانید مفاصل خود را به طور معمول و عادی حرکت دهید..

علل بروز بیماری نقرس

افرادی که غلبه ی بلغم دارند که از تخلیه نشدن کامل مثانه و کم کاری کلیه و دفع نکردن آن به مثانه ایجاد می شود این بلغم به دو صورت خود را نشان خواهد داد یا انجماد کرده و  به جای ریزش در پا و ابتلا به نقرس در مفاصل یخ  می زند که تبدیل به خوردگی مفاصل و آرتروز می شود که این در افرادی که در سنین بالا هستند و سردی بسیار شدید دارند اتفاق می افتد و یا در افراد با حرارت بالا و در سنین پایین تر رقیق شده و به جای درگیر شدن در مفصل و استخوان ها به کف پا میریزد و علائم نقرس را بروز می دهد .  که دلیل همه آن ها دفع نشدن کامل ادرار از سمت کلیه و مثانه و سرد شدن کلیه ها می باشد .

نقرس یعنی اجتماع بلورهای اورات در مفصل که در صورت وجود مقادیر زیادی اسید اوریک در بدن بلورهای ادراری نیز ایجاد می شوند.

بدن بر اثر تجزیه پورین (ماده ای که به صورت طبیعی در بدن یافت می شوند) اسید اوریک تولید می کند . البته پورین در غذاهای خاصی مانند استیک ، گوشت و غذاهای دریایی هم یافت می شود . خوراکی‌های دیگری نیز هست که سطح اسید اوریک را بالا می برند مثل: نوشیدنی های الکلی به ویژه آبجو و نوشیدنی های شیرین شده با قند میوه (فروکتوز) .

در بدن معمولا اسید اوریک در خون حل و از طریق کلیه ها به ادرار منتقل می شود. اما گاهی اوقات یا بدن بیش از حد اسید اوریک تولید می کند یا کلیه ها قادر به دفع آن نیستند . در این مواقع اسید اوریک تجمع یافته و در یک مفصل یا بافت اطراف آن بلورهای تیز و سوزن مانند ایجاد می کند که درد ، التهاب و تورم را به همراه دارد.

عوامل خطرناک بروز علائم نقرس

اگر مقادیر زیادی اسید اوریک در بدن باشد خطر احتمال ابتلا به نقرس بسیار زیاد است برای همین باید در مرحله اول راه خروج آن را به بهترین نحو در بدن باز کرد تا از خطر آن در امان بمانیم .

 عوامل افزایش سطح اسید اوریک را در بدن :

تمام عواملی که باعث افزایش اسید اوریک می شود به کلیه و کارکرد مثانه بر می گردد که در افرادی که زیاد مایعات مصرف می کنند یا ادرار خود را نگه می دارند یا پروستات دارند و یا افتادگی مثانه و رحم دارند که باعث شده ادرار آنها کامل دفع نشود بسیار بیشتر خواهد بود برای همین اولیل راه جلوگیری از آن کم کردن مایعات و گرم کردن کلیه و کمک به دفع رطوبت های اضافی بدن است مثل تند تند ادرار کردن یا بالا بردن تعریق بدن توسط ورزش یا حمام آب بسیار گرم .

رژیم غذایی علت نقرس

گوشت :

گوشت اجازه نمی دهد که ادرار و رطوبت دفع نشده تبدیل به بلغم شود و جذب مفاصل شود پس حرارت را بالا می برد و ریزش میکند در پا برای همین گوشت ها را نمی توان عامل نقرس بدانیم بلکه گوشت باعث شده که بلغم دفع نشده در بدن منجمد نشود و تبدیل به آرتروز شود برای همین افرادی که زیاد گوشت مخصوصا گوشت گاو می خورد از آرتورز جلوگیری کرده و آن را تبدیل به نقرس می کند بهتر بگوییم افرادی که در معرض مشکلات مفاصلی و ارتورز یا روماتیسم هستند با خوردن گوشت به نقرس مبتلا خواهند شد نه اینکه خود گوشت عامل اصلی نقرس باشد .

غذاهای دریایی:

غذا های دریایی به دلیل بالا بودن مقدار نمک در آن باعث تبدیل نشدن رطوبت ها به بلغم لزج شده و مثل گوشت حرارت را بالا برده نه اینکه خود به خود عامل نقرس شود بلکه احتمال آرتروز را کم کرده و خطر نقرس را زیاد خواهد کرد .

چاقی باعث نقرس

اضافه وزن و چاقی باعث شده شکم ورم کند و فشار زیادی روی مثانه خواهد آورد و مانع از این میشود که بلغم و رطوبت ها از مثانه به طور کامل خارج شود و چون دفع رطوبت از مثانه انجام نمیشود بازگشت میکند به سمت کلیه و در صورتی که تعریق صورت نگیرد و تخلیه رطوبت کامل نشود برگشت به سمت خون زده و دچار نقرس خواهد شد .

مشکلات دیگر که با وجود نقرس و ضعف کلیه ایجاد میشود

تمام بیماری های زیر در اثر ضعف کلیه می باشد و با برطرف شدن مشکل کلیه و دفع رطوبت های زیاد از مثانه علاوه بر بهبودی نقرس این بیماری ها هم بهبودی خواهد یافت :

🧨فشار خون بالا

🧨دیابت

🧨 سندرم متابولیک

🧨بیماری های قلبی

🧨بیماری  های کلیوی

سن و جنسیت و رابطه آن با نقرس

در طب سنتی نمیگویند نقرس در سن جوانی است بلکه میگویند غلبه ی بلغم ندارند که یا غلبه ی صفرا هستند یا سودا . ابتلا به نقرس در مردان بیشتر است زیرا معمولا زنان سطح اسید اوریک کمتری دارند اما بعد از یائسگی ، میزان اسید اوریک زنان به مردان نزدیک می شود . زیرا حرارت بدن زنان بعد از یائسگی افزایش می یابد پس می توان نتیجه گرفت اگر مردان هم مثل خانم ها یک دفع رطوبت اضافه از خون هر ماه داشته باشند می توانند آمار ابتلا به نقرس را در جنس خودشان پایین بیاورند چون علت کمتر مبتلا شدن خانم ها قبل از یائسگی دفع عادت ماهیانه آنهاست پس باید بدانیم که حجامت این دفع را در آقایان و خانم ها بعد از یائسگی زیاد کرده و ابتلا به نقرس را تا حد معجزه آسایی کم خواهد کرد .

مردان به احتمال زیاد زودتر به نقرس مبتلا می شوند – سنین ۳۰ تا ۵۰  سالگی – در حالی که زنان پس از یائسگی مبتلا میشوند این سن در آقایان زمان شیوع پروستات است و هرچه غده پروستات بزرگتر شود و دفع ادرار کمتر باشد خطر آن بیشتر خواهد شد .

پیشگیری از نقرس

1-انجیر و سرکه انجیر : روزانه 7 عدد یا سرکه انجیر یک قاشق غذا خوری بعد از غذا مصرف شود .

2-چای به لیمو زیرفون (به لیمو 1ق م)+(زیرفون 1 ق م )+(2لیوان آب )+(نبات) به جای مایعات مصرف شود .

3-ترک سردیجاتی که باعث سرد شدن کلیه و مثانه شده و دفع ادرار را سخت خواهد کرد مثل دوغ ، ماست ، شیر ، مرغ ، گوشت گاو ، سوسیس و کالباس ، هندوانه .

4- خوردن نمک دریا :گرم کننده کلیه و کمک به دفع کامل ادرار خواهد کرد و به جرات می توان گفت افرادی که از نمک دریا استفاده می کنند به دلیل اینکه سده های کلیه و مثانه دفع می شود و دفع ادرار بیشتر می شود هیچگاه به نقرس دچار نخواهند شد .

5- خوردن شکر نیشکر : رفع انسداد کلیه ها کرده و بسیار دفع ادرار را زیاد خواهد کرد و علاوه بر پیشگیری از نقرس عفونت های کلیه و مثانه را هم به خوبی خارج خواهد کرد .

6-بستن شکم به پشت کمر با فانسخه : زیرا شکم بالا قرار میگیرد و دفع ادرار کامل صورت میگیرد و حتی خطر ابتلا به پروستات و دیسک کمر را هم کم خواهد کرد و به طور مداوم اگر افراد ببندند در اسرع وقت نقرس آنها درمان خواهد شد .

7- خوردن زردک در فصلش با شکر نیشکر

زردک از گرم کننده های کلیه می باشد و از اموری است که به عنوان یک غذا در زمستان بیاد مصرف شود تا سردی کلیه را به خوبی دفع کند و علاوه بر آن خوراکی های دیگر که کلیه را گرم می کند بسیار در پیشگیری و درمان نقرس موثر می باشد مثل : گردو . زنیان . آویشن . زنجبیل . خرما . هسته خرما . سنجد و ...

جهت دیدن ادامه این مطلب
و مطالب دیگر سایت یک اشتراک در سایت خریداری کنید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا