زونا (Shingles)

فهرست مطالب
دیدگاه طب جدید
زونا (Shingles) یک عفونت ویروسی است که باعث ایجاد زخم و جوشهای قرمز و دردناک در نواحی مختلف بدن میشود. زخم و جوش های زونا در هر ناحیهای از بدن پدیدار میشوند اما معمولا به شکل خطی از جوش های مختلف در اطراف سمت چپ یا راست قفسه سینه هستند.
دیدگاه طب اسلامی سنتی
زونا بیماری عصبی است که در افراد بزرگسال بخصوص سالمندان بالای شصت سال بروز پیدا میکند.
خروجی این بیماری بر روی کمر بند عصبی، در ناحیه ای ازبدن که توسط یک رشته عصبی پوشش داده شده است، ایجاد میشود. برای همین جزو بیماری های عصبی محسوب میشود.
بیماری زونا شبیه آبله مرغان است با این تفاوت که ممکن است فقط بخشی از یک سمت بدن را تحت تاثیر قرار دهد. و درد فراوان دارد ولی آبله مرغان درکودکان به دلیل باز بودن منافذ پوستی در کل بدن بروز میکند و همه بدن را درگیر میکند.
علت بروز بیماری زونا
مهم ترین عامل بروز زونا فشارهای عصبی زیاد و استرس و اضطراب می باشد که باعث غلیظ شدن سودا در بدن شده و چون بدن در سنین بالا راه خروجی ندارد، پس عامل بیرونی یا درونی (استرس وخودخوری و…) به عنوان محرکی، سلول های عصبی ناحیه خلفی نخاع را تحریک کرده و باعث بروز زونا میشود. بنابراین اگر حرارت کبد در بزرگسالی بالا برود باعث زونا میشود.
همچنین عوامل دیگری مانند:
افت عملکرد سیستم ایمنی بدن باعث درگیری به زونا می شود. همچنین کسانی که مبتلا به بیماریهای هستند که مقاومت بدن را پایین میآورد (مانند سرطان، پیوند اعضا، شیمی درمانی و…) بیشتر دچار این بیماری میشود.
نشانه های زونا
درد خنجری و احساس سوزش در ناحیه عصبی. شدت درد به قدری است که غیرقابل تحمل وطاقت فرسا می باشد. بعد از چند روز (حدود 4_5 روز بعد) تاولهای ریز قرمز ودردناکی درسطح بدن بوجود میآید که مانند یک نوار پهن در قسمت رشته های عصبی پوست (جنب یکدیگر) دیده می شوند.
این ضایعات و بثورات پوستی به صورت لک های قرمز رنگ با تاولهای آبکی به صورت کمربند دسته ای که خارش بسیار زیادی دارد، آشکار میشوند.
گاهی علائم اولیه شامل سردرد، تب و لرز خفیف واحساس بی حالی نیز بروز میکند.
درد زونا به قدری شدید وغیر قابل تحمل میباشد که بادردِ شکستگی دنده یا درد کلیه وکیسه صفرا اشتباه گرفته میشود.
آیا بیماری زونا مسری و واگیردار است؟
شخصی که به زونا مبتلا شده، ممکن است بیماری را به افرادی که نسبت به آبله مرغان ایمن نیستند، یعنی در طول زندگی دچار آبله مرغان نشده اند، منتقل کند. و دچار آبله مرغان شوند. پس کودکان اگر در معرض شخصی که زونا گرفته، قرار بگیرند دچار آبله مرغان میشوند.
از طرفی کسانی که در تماس مستقیم با زخم های باز وتاول های ترکیده شخص مبتلا به زونا هستند، دچار آبله مرغان میشوند، باید برای مدت پانزده روز احتیاط کرد.
لذا در پیشگیری از آبله مرغان باید احتیاط های لازم را انجام داد وزنان باردار، نوزادان، کودکان و همچنین کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، نباید در معرض شخصی که زونا گرفته، قرار بگیرند.
درمان زونا در طب اسلامی-سنی
- بهترین و اولین و موثرترین راه درمان، حجامت بلافاصله بعد از مشاهده زونا می باشد.
- حجامت اولی که زده شد، باید آب و مایعات رو به حداقل برسانند و صاف کننده خون مصرف نمایند تا فضولات رقیق شود وسه روز دیگر حجامت عام دیگری انجام شود. این تدابیر باید سه روز دیگر مجددا تکرار شود. (سه بار حجامت به فاصله سه روز یکبار).
- برای کم کردن درد باید کمپرس سرد به همراه ضماد خرفه و گشنیز ساطوری روی موضع ضماد کرد.
- حنا با سرکه و آبغوره خمیر کنید و روی موضع قرار دهید.
- روغن کدو یا بابونه را آرام روی موضع با دستکش توسط شخصی دیگر ماساژ دهند.
- برای خشک کردن دانه ها، میتوان از دادن دود پشکل ماچلاغ و دود اسفند و پوست درخت مو به تاول ها بهره برد.
- برای رفع خارش از پودر تخم کاسنی و تخم خرفه و کاهو با ماست و سدر روی موضع استفاده کنید.
- یبوست در این افراد باید حتماً رفع شود چون بخارات ناشی از پسماند غذا داخل روده باعث بیشتر شدن دانه ها وهمچنین طول کشیدن مدت بیماری میشود. بنابراین باید از ملینات مانند سوپ جو، آلو بخارا، رب انار، شیربادام، کاسنی، هلو و عسل، سرکه انگبین و… استفاده کرد.
- برای رفع یبوست میتوان از جوشانده بارهنگ به همراه گلسرخ قبل از غذا و همچنین روغن بادام شیرین با عسل بعد از غذا بهره برد.
- صدقه دادن نیز می تواند در درمان این بیماری بسیار موثر باشد.
- ضماد رنده کدو یا ژل آلوئه ورا یا حنا با سدر یا خمیر نشاسته ذرت با آب سرد نیز میتواند موثر باشد.
زونای چشمی
در بعضی افراد بیماری زونا، چشم را درگیر میکند و روی پلک و پیشانی و گاهی کنار بینی دانه های تاولی با درد شدید ظاهر می شود که شخص دچار سوزش و ضربان در چشم با آبریزش و قرمزی و تورم و نهایتا تاری دید میشود و چون عصب چشم و قرنیه را درگیر میکند میتواند بینایی را تحت تاثیر قرار دهد. برای درمان زونای چشمی هم باید درمرحله اول حجامت انجام داد.