
فهرست مطالب
روش های طب سنتی در جلوگیری از بارداری
روش هایی که امروزه مرسوم است جهت جلوگیری از باردار شدن اکثرا مضر می باشد و باعث ضربه زدن به بدن خواهد شد که به تفصیل آنها را بیان خواهیم کرد ولی مقدمتاً باید مفاسد کلّی آن را بیان کنیم تا بعد به هر کدام از روش ها بپردازیم.
نکته مهم :
جلوگیری از باردار شدن در غیر ضرورت حرام است و تعارف با کسی ندارد به همین جهت برای اینکه قرار است ما روش هایی را در این مقاله بیان کنیم باید حکم آن را بگوییم تا خدایی ناکرده ما با گفتن این موارد شریک در گناه کسی نشویم .
مفاسد عزل و خوردن داروهاى ضدّ حيض و ضدّ حاملگى
عزل دو ضرر كلّى براى مرد و زن دارد. البتّه ضرر مزاجى و جسمى، غير از ضررهاى روحى می باشداوّل درباره مرد، که موجب كسالت اعصاب مىشود؛ و در اثر تكرار به حدّى ميرسد كه درمانش صعب مىگردد
أمّا درباره زن، موجب پيدايش مرضى در رحم به نام غدّه فيبْرُم و أحياناً سرطان رحم مىشود كه در اثر تهيّج رحم براى غذاى آن كه نطفه است، و سپس آنرا بدون غذا و گرسنه گذاردن پيدا مىشود.
خوردن دارو براى جلوگيرى رحم از پذيرش نطفه، و آبستن نشدن زنان كه امروزه بصورت قرص متداول و معمول شده است ضررهاى مزاجى شديد دارد، و موجب كسالت اعصاب و در بعض از احيان منجرّ به جنون و ديوانگى است. و علاوه موجب كسالت قلب [1] و سرطان رحم و اختلال جريان خون، و بهم خوردن سير طبيعى و عمل طبيعى غُدَد و ترشّحات زائده، و امراض فراوان ديگرى است كه دست بگريبان جوامع فقير بشر شده است. خوردن اين داروها به هر صورت و به هر كيفيّتى كه باشد، و با هر فورمولى كه ساخته شود، موجب قطع جريان حيض در اوقات معيّنه و مشخّصه مىگردد؛ و موجب عدم قبول رحم نطفه را در خود مىشود؛ و عواقب وخيمى را در پى دارد.
و لذا سازمان بهداشت جهانی که دست یهودیان و شیعه کشان است ابداً نظرى بحال ضعفاء و مصلحت آنان ندارد، براى ترغيب و تحريص مردم به نازائى و عقيم شدن و بچّه نياوردن، به مقدار فراوان از اين دارو را در درمانگاههاى عمومى دولتى مجّاناً در اختيار زنان ميگذاشت؛ و زنان مسكين هم مراجعه نموده، اخذ مىنمودند و ميخوردند و به مفاسد و پى آمدهاى آن گرفتار مىشدند.
بسيارى از زنان مؤمنه هم در وقت زيارت مشاهد مشرّفه، و در وقت حجّ بيت الله الحرام، براى جلوگيرى از عادت ماهيانه و قدرت بر عمل مشروط به طهارت از اين قرصها ميخوردند، كه هم كسالت و مرض جسمى، و هم در بعضى از أوقات كسالت روانى پيدا مىنمودند. و علاوه چه بسا عادت ماهيانه شان خراب و دگرگون مىشد؛ و به قول معروف از اينجا مانده و از آنجا رانده مىشدند. هم عملشان خراب مىشد و هم بهره معنوى و روحى از اين زيارت و مناسك نمىبردند.
شارع مقدّس اسلام براى زنان حائض تكليف خاصّى مقرّر كرده است كه با بجا آوردن آن هم حجّشان صحيح است و هم عمره شان. ديگر در اينصورت چرا در كار او تصرّف كنيم؟ تصرّفى كه چه بسا موجب بطلان عمل ميشود و حجّ و عمره صحيح و مطلوب را كه پيغمبر به بعضى از زوجات خود دستور دادند و آنها عمل نمودند، با دست خود و تصرّف خود آلوده و مشتبه سازيم؛ و عمل يقينى را بصورت عمل مشكوك انجام دهيم!؟ [2]
کاندوم
بزرگ شدن پروستات یکی از علت های اصلی آن برگشت منی و زیاد شدن خون و رطوبت در این غدّه می باشد افرادی که از کاندوم استفاده می کنند بیشتر مستعّد این بیماری خواهند شد که در درمان این بیماری خواهیم گفت باید چه اموری را رعایت فرمایند تا از این بیماری به طور کامل دور شوند.
از عوارض دیگر آن آسیب رسانی به سلولهای پوست در واژن یا رکتوم می باشد و معمولا با ایجاد استکاک در واژن باعث تحریک پوست و خراش و اگزماهای پوستی می شود و نهایتا خطر ابتلا به عفونت را افزایش می دهد.
مهم تر از تمام این مضرات این است که هر دو فرد در این ارتباط رضایت کافی را نخواهند برد و به لذت کافی و وافی در این رابطه نخواهند رسید که این باعث عصبی شدن و بعضا در طولانی مدت دچار افسردگی در خانم ها خواهد شد.
عدم رضایت شریک جنسی از مهم ترین عوارض کاندوم است. بسیاری از آقایان به دلیل عدم احساس راحتی با کاندوم و همچنین مشکل عدم نعوظ، از استفاده این محصول شکایت می کنند.
یکی از عوارض استفاده از کاندوم برای مردان که باعث می شود به استفاده از آن تمایل نداشته باشند، کم شدن لذت جنسی است. زیرا وقتی آلت تناسلی آقایان با کاندوم پوشیده می شود، مستقیما با بدن زن تماس ندارد، به خصوص اگر کاندوم ضخیم باشد، احساس لذت بخشی که از تماس آلت به وجود می آید به طور کامل از بین می رود. زمانی که لذت و تحریک پذیری کاهش پیدا میکند، باعث تاخیر در ارضا شدن آقایان و از طرفی باعث خستگی و ارضا شدن خانم ها می شود. بنابراین هر دو طرف نسبت به رابطه دلسرد می شوند که این مشکل بسیار بزرگی است و باید به سرعت برطرف شود.
از دیگر شکایاتی که در این زمینه از جانب خانم ها شده است دچار شدن به خشکی واژن است که بعضاً در استفاده های مکرر به این مشکل دچار خواهد شد. برخی دیگر از زنان به لاتکس و مواد اسپرم کش موجود در کاندوم حساسیت نشان می دهند و این حساسیت منجر به خشکی واژن می شود و گاهی هم عوارض پوستی خطرناکتر سراغ آنها خواهد آمد . همانطور که می دانید، خشکی واژن منجر به رابطه دردناک برای خانم ها می شود.
علائمی چون سوزش یا خارش ، قرمزی ، ورم ، بثورات پوستی و … به دلیل همین حساسیت هایی است که ایجاد می کند که این آلرژی ها روی کیفیت رابطه جنسی تاثیر می گذارند و در موارد شدیدتر، این حساسیت ها ممکن است تهدیدی برای زندگی باشند و خطر آفرینی آن در فرزند آوری هم مشاهده شده است .
IUD
هر چند قرار دادن آی یو دی در رحم خانم ها مستلزم نگاه و لمس حرام است و به فتوای تمام مراجع اشکال دارد و حرام می باشد ولی بسیاری از خانم ها این حکم را نمی دانند و از این دستگاه برای جلوگیری استفاده می کنند که اکثرا دچار این ضرر ها خواهند شد.
آی یوـ دی کاپرتی TCu ۳۸۰ A یک وسیله کوچک حاوی مس است که در داخل رحم کار گذاشته شده و تا ده سال از بارداری پیشگیری میکند.
دو نوع آی یو دی وجود دارد: هورمونی و مسی. عملکرد نوع هورمونی اندکی متفاوت است. هورمون پروژستینی که از این دستگاهها ترشح میشود، مخاط ضخیمی در دهانهی رحم بهوجود میآورد که اسپرم نمیتواند به آن نفوذ پیدا کند. همچنین این هورمون جدارهی رحم را نازک میکنند و مانع کاشت تخمک لقاحیافته میشود. آی یو دی مسی با آزادکردن یونهای مس که مادهای سمی برای اسپرمهاست، توانایی حرکت را از آنها میگیرد.
سوراخ شدن رحم در زمان جاگذاری از عوارض شایع این محصول بوده و شکایات از درد و کرامپ زیر شکم بسیار زیاد بوده است .
به دلیل دفع نشدن خون مناسب در زمان قاعدگی بدن حرارت را در این زمان بالا می برد تا رفع علت کند و خون بیشتری دفع کند و این حرارت باعث درد در دوران قاعدگی در شکم و زیر شکم خواهد شد و بعضاً ایجاد این حرارت های غیر طبیعی باعث تیره شدن چهره و زیاد شدن لکه ها و بثورات پوستی خواهد شد .
خانم ها با استفاده از این وسیله و زیاد شدن حرارت گرگرفتگی را در بدن زیاد می کنند و علائم چربی های کبدی آشکار شده و در طولانی مدّت باید به درمان آن بپردازند .
لکه بینی و طولانی شدن قاعدگی از عوارض همین وسیله بوده است که در طولانی مدّت خطر های شدید برای آنها خواهد داشت.
شکایت اکثر خانم ها از چاقی های ناحیه شکم و لگن بعد از استفاده از این وسیله است که طی مدّت طولانی این فضولات دفع نشده و در بدن سردی ایجاد کرده و همانند چربی در زیر پوست در شکم و زیر شکم و ناحیه لگن چاقی های شدید ایجاد م می کند.
ایجاد التهاب در حفره رحم ، ایجاد یائسگی زودرس ، شدت گرفتن خونریزی در قبل از یائسگی و زیاد شدن دفع آن تا حدی که گاهاً مجبور می شوند رحم را خارج کنند تا خونریزی بند بیاید تماماً از عوارض شایع آن بوده است .
این وسیله به دلیل اینکه در زمان ها قاعدگی التهاب ایجاد کرده و مانع از دفع خون کافی از بدن شده تمام این فضولات در بدن باقی خواهد ماند و به مرور زمان افراد دچار کیست و میوم شده و حبس کامل در طولانی مدت خواهد شد و فرد یائسه می شود .
التهابات ایجاد شده تماماً به ضرر رحم است و عفونت های این ناحیه را زیاد خواهد کرد .
اکثر خانم ها که از این وسیله استفاده می کنند دچار عفونت های شدید در رحم و ناحیه لگن می شوند و بعضا این عفونت ها به غده های سرطانی در لگن ورحم تبدیل خواهد شد .
خونریزی نامنظم و لکه بینی بین قاعدگی ها از عوارض بارز این وسیله می باشد .
بدن زمانی که یک شیء غیر طبیعی را در بدن شناسایی کند برای دفع آن سیستم ایمنی و مدبرّه بدن را فعال کرده تا تمام فعالیت خود را برای دفع آن انجام دهد و این عمل باعث شده تمام رطوبت ها و فضولات را به سمت رحم بفرستند تا دفع شیء ناشناس یعنی همین آی یو دی را بکند و این باعث می شود که فضولات در رحم زیاد شود و باعث عفونت و کیست و میوم های شدید در خانم ها ایجاد شود و همین امر باعث می شود ترشحات واژینال افزایش پیدا کرده و بوی بد از واژن خانم ها ساطع می کند و سوزش و خارش را در این ناحیه به همراه گزش در رحم ایجاد خواهد کرد.
تغییر دوران قاعدگی برای هر کسی اتفاق نمیافتد، اما در آی یو دی نوع هورمونی، بهسبب ترشح هورمون و نازکشدن جدارهی رحم ممکن است خونریزی در دوران قاعدگی کاهش یابد و یا حتی متوقف شود. برخی از بانوان دچار لکهبینی می شوند و این لکهبینی ها باعث بیماریهای التهابی لگن خواهد شد.
آی یو دی مسی در چند ماه اول باعث افزایش خونریزی در دوران قاعدگی میشود و ممکن است بهسبب افزایش خونریزی، دردهای قاعدگی نیز افزایش پیدا کند.
قرص های ضد بارداری
بسیاری از زوجها در اوایل ازدواج به بچهدار شدن فکر نمیکنند و به دنبال روش مناسبی برای پیشگیری هستند. یکی از روشهای بسیار ساده و همچنین مطمئن برای پیشگیری از بارداری، مصرف قرصهای ضد بارداری است. قیمت این قرصها نسبتبه سایر روشهای پیشگیری، بسیار ارزانتر است. همین موضوع باعث میشود اکثر خانمها به آنها روی بیاورند. اما فراموش نکنید قرص ضد بارداری مانند شمشیر دولبه است، یعنی درعینحال که در پیشگیری از بارداری مؤثر است، ضررهای خاص خودش را دارد.
دو نوع قرص ضد بارداری وجود دارد که هر دوِ آنها حاوی فرمهای مصنوعی از هورمونهای استروژن و پروژسترون (پروژستین) هستند. قرصهای ترکیبی حاوی هر دوِ این هورمونها هستند، درحالیکه قرصهای کوچک (mini pills) که به «قرصهای شیردهی» معروفاند، فقط هورمون پروژسترون دارند.
عوارض جانبی رایج پس از مصرف قرصهای ضد بارداری عبارتاند از: لکهبینی بین دو قاعدگی، تهوع، حساسشدن سینهها، سردرد، آکنه، افزایش وزن، تغییرات خُلقی، تأخیر در عادت ماهیانه، کاهش میل جنسی، ترشح واژن و تغییرات بینایی.
لکهبینی بین دو قاعدگی
تقریبا ۵۰درصد افرادی که قرص ضد بارداری مصرف میکنند، بین دورههای قاعدگیشان دچار خونریزی واژینال میشوند. این خونریزیِ جزئی که به «لکهبینی» نیز معروف است.
حمله قلبی
از شایع ترین عوارض این قرص ها حمله قلبی و مشکلات قلبی شدید است که گاهاً دچار گرفتگی های عروقی ، سکته مغذی ، لخته شدن خون هم خواهد شد.
تهوع
این قرص ها به دلیل ایجاد حرارت بالا در بدن و زیاد شدن صفرا در معده علاوه بر حالت تهوع باعث عدم هضم و جذب غذا شده و همین امر ریفلاکس معده و برگش غذا و سوزش سر معده را هم زیاد خواهد کرد .
حساسشدن سینهها و ازدیاد کیست سینه در سنین بالا
حساسیت های هرمونی در بدن باعث شده سینه های خانم ها در این دوران حساسیت خاصی داشته باشد و این حساسیت نشانه از خونرسانی زیاد و جذب رطوبت بالا در سینه ها خواهد کرد که در تجمیع و انجماد این فضولات و رطوبت ها کیست های سینه زیاد خواهد شد و غدد شیردهی بسته شده و کمتر می توانند بچه های خود را شیر دهند و دفع نشدن این فضولات به سمت غلیظ شدن غده ها رفته و مجبور به تخلیه سینه و برداشتن آن خواهند شد .
سردرد
هورمونهای جنسی در بروز سردرد و میگرن نقش بسیار زیادی دارند. قرصهایی با انواع و دوزهای متفاوتی از هورمون ممکن است به سردردهای مختلف منجر شوند.
جنس این سردرد ها از جنس سردرد های سودایی است و به راحتی کاهش پیدا نمی کند و اکثر خانم ها که دچار این نوع سردرد ها می شود به حد مرگ و خودکشی می رسند که همین امر باعث افسردگی و عصبانیت و پرخاشگری های زیاد در این ها خواهد شد که استفاده از رنگ های مصنوعی برای سر و دکولوره کردن مو ها به تشدید این سر درد ها کمک خواهد کرد و گذاشتن حنا روی سر بسیار این درد ها را کاهش خواهد داد.
افزایش وزن
بسیاری از افرادی که این قرصها را مصرف میکنند، از احتباس مایعات خصوصا در نواحی سینه و باسن شکایت میکنند. سلولهای چربی نیز ممکن است تحتتأثیر استروژن موجود در قرصهای ضد بارداری قرار بگیرند، هرچند این هورمون باعث میشود سلولهای چربی صرفا بزرگتر شوند و باعث چاقی های شدید در این افراد خواهد شد .
نوسانات خُلقی
برخی افراد در هنگام مصرف قرصهای ضد بارداری به افسردگی یا سایر تغییرات عاطفی دچار میشوند. اگر در طول استفاده از قرصهای ضد بارداری به نوسانات خُلقی دچار شدند بدانند که عواض این قرص های روی بدن آنها شدید تر است و سریعا قطع کنند و برای جبران آن از طریق حجامت یا فصد خون با مشورت پزشک عوارض این دارو را از خون خارج کنند تا خلق و خوی بهتری پیدا کنند چون عصبانیت های شایع مخصوصاً در اوایل زدگی بسیار به استفاده از این قرص ها بستگی دارد .
در سال ۲۰۱۵ پژوهشی دربارهی ۹۰ زن انجام گرفت که نتیجهی آن در مجلهی نقشهبرداری انسانی منتشر شد. براساس این تحقیق، استفاده از قرص ضد بارداری با اندازههای کمترِ ضخامت قشری در قشر اوربیتوفرنتال جانبی و قشر خلفی سینگولت مرتبط است. این مناطق مغز به پاسخ پاداش و ارزیابی محرکهای ورودی مربوط میشوند. این پژوهشگران میگویند برای تأیید ارتباط بین «ضخامت قشری در این نواحی مغز و تغییرات خلقی» و «استفاده از قرصهای ضد بارداری» به تحقیقات بیشتری نیاز است.
تأخیر در عادت ماهیانه و کاهش میل جنسی
هورمونهای موجود در قرصهای ضد بارداری بسیار بر میل جنسی برخی افراد تأثیر می گذارند و افراد را بی میل و سرد کرده تا جایی که بعضی از آنها شکایت می کنند که چند ماه است هیچ میلی به رابطه ندارند و این امر دچار ضربه شدید روحی و جسمی هم به مرد و هم به زن خواهد شد .
ترشحات واژن بد بوی واژن و عفونت های واژنی از عوارض این قرص ها می باشد .
عقیم شدن و باردار نشدن بعد از چند سال از شکایت های بسیاری از خانم ها می باشد که در مدت طولانی از این قرص ها استفاده می کرده اند .
یکی از مهمترین عوارض این قرص ها این است که افراد بعد از چند سال که اقدام به بارداری کرده احتمال نقص در عضو و نقصای ذهنی در جنین را زیاد خواهد کرد و حتی ابتلا به سندرم را برای اطفال خواهد آورد .
تغییرات بینایی و گاهی لوچ شدن خانم ها و ابتلا به آب مروارید و آب سیاه چشم در سنین پایین از عوارض این دارو ها می باشد .
تغییرات هورمونیِ ناشی از قرص ضد بارداری ممکن است به احتباس مایع منجر شود. این موضوع نیز ممکن است بهنوبهیخود باعث تورم یا تغییر شکل قرنیه شود. هنگامی که چنین تغییری در قرنیه اتفاق میافتد، ممکن است لنزهای تماسی، دیگر بهخوبی روی چشم قرارنگیرند. افرادی که از لنزهای تماسی استفاده میکنند.
معده درد یا شکمدرد؛ درد قفسهی سینه (همچنین تنگی نفس)؛ سردردهای شدید؛ مشکلات چشم، مانند تاری دید یا ازدستدادن بینایی؛ تورم یا درد در پاها و رانها و همچنین قرمزی، تورم یا درد در ساق پا.
قرصهای ضد بارداری همچنین با علائمی همچون افزایش فشار خون، تومورهای خوشخیم کبدی و افزایش جزئی در خطر ابتلا به سرطان دهانهی رحم نیز مرتبطاند.
دیافراگم
دیافراگم، یک کاپ (کلاهک) کمعمق، گنبدیشکل و لبهدار است که در واژن قرار میگیرد و دهانهی رحم را مسدود میکند. دیافراگم را باید بههمراه اسپرمیسید (اسپرمکُش) استفاده کرد. اسپرمکُشها موادی شیمیایی هستند که جلوِ حرکت اسپرمها را میگیرند و باعث میشوند آنها نتوانند با سلولهای تخمک تماس پیدا کنند. عوارض این وسیله از موارد قبلی اگر بیشتر نباشد کمتر نخواهد بود و افرادی که از دیافراگم استفاده میکنند، ممکن است به عفونت ادراری یا سوزش واژن دچار شوند. عارضهی جانبی دوم ممکن است مربوط باشد به مادهای که دیافراگم از آن ساخته میشود یا اسپرمکُشی که در کنار آن استفاده می شود.
نُوارینگ (حلقهی واژنی)
حلقهای پلاستیکی است که داخل واژن قرار میگیرد و هورمونهایی برای سرکوب تخمکگذاری آزاد میکند. عوارض جانبی حلقهی واژنال معمولاً مشابه قرصهای ضد بارداری باشد، ازجمله: لکهبینی بین دو قاعدگی، سردرد و کاهش میل جنسی.
تزریقهای ضد بارداری
آمپولهایی مانند دپوپروورا ممکن است تخمکگذاری را سرکوب و مخاط دهانهی رحم را غلیظ کنند و از این طریق، امکان رسیدن اسپرم به سلولهای تخمک را کاهش دهند. عوارض جانبی این تزریقها بسیار بیشتر از قرصهای ضد بارداری هستند و دچار سرطان ها رحمی خواهد شد . علاوهبراین، دپوپروورا ممکن است باعث کاهش تراکم مواد معدنی استخوان شود و خطر ابتلا به پوکی استخوان و شکستگی استخوان را در سالهای بعد افزایش دهد.
ایمپلنتهای ضد بارداری
میلهی پلاستیکی کوچکی است که زیر پوست بازو کاشته میشود و هورمونی برای غلیظشدن مخاط دهانهی رحم، نازکشدن پوشش آندومتر و سرکوب تخمکگذاری آزاد میکند. عوارض جانبی این کاشتها بسیار زیاد است که اگر از این خطرات چشم پوشی کنیم خطرات وارد شده به جنین در زمان بارداری و احتمالات در زمانی که فرد باردار شود و طفلی به وجود آید بسیار زیاد است و عقوبت آن تا آخر عمر دامن گیر انسان می باشد . علاوهبراین، کاشتهای ضد بارداری ممکن است باعث ایجاد درد شکم و پشت شوند یا خطر کیستهای سرطانی تخمدان را افزایش دهند.
تضییع منی و حکم آن
بابی از احکام اسلامی به نام باب عزل بیان شده است که اهمیت فرزند آوری را نشان می دهد و احادیثی را آورده اند که نشان از این میداده است که انسان باید به جهت فرزند آوری رابطه ایجاد کند نه اینکه فقط برای لذت و دفع شهوت باشد ولی شبهاتی وارد می شود که در پایان همین بخش به آن پاسخ خواهم داد ان شا الله.
اصل این باب در این موضوع است که آیا انسان می تواند در هنگامی که می خواهد انزال صورت بگیرد منی خود را در رحم زن نریزد و آن را به هر نحوی از رحم خارج کند یا جلو آن را با وسایل و … بگیرد که داخل رحم ریخته نشود چون احادیث وارده تاکید بر عدم عزل آمده و این اجازه را مگر در ضرورت و به همراه اجازه زن داده است و الا به خودی خود بعض از علما صراحتا فتوای به حرمت عزل داده اند و هر گونه جلوگیری را حرام کرده اند البته شرایطی هم برای آن ذکر کرده اند خلاصه نظرات فقهای اسلامی در این باره به این شرح است :
بیرون ریختن منی از رحم همسر آزاد و دائم با رضایت او یا شرط ضمن عقد، جایز است. آیا با عدم رضایت و شرط نشدن آن در عقد، حرام است یا نه؟ مسئله محل اختلاف است. مشهور قائل به کراهت آناند. [3] برخی آن را حرام و موجب ثبوت دیه به مقدار ده دینار دانستهاند. [4]
بنابر قول به کراهت، آیا دیه ثابت میباشد یا نه؟ اختلاف است. برخی آن را ثابت دانستهاند. [5] بسیاری از فقها دیه را واجب ندانستهاند. [6]
عزل از همسر موقّت و کنیز جایز است. [7]
بر اساس روایتی، عزل از زن نازا، مسنّ، سلیطه، ناسزاگو و زنی که از شیردادن به فرزندش خودداری میکند مکروه نیست. [8]
جلوگیری زوجه از ریختن منی زوج در رحم خویش به تصریح برخی حرام و موجب ثبوت دیه بر او است. [9]
چنانچه زوجه پس از عزل باردار شود و فرزندی به دنیا آورد، به مرد ملحق میشود و به صرف عزل، نمیتواند فرزند را از خود نفی کند. [10]
اگر کسی مردی را در حال آمیزش بترساند و بر اثر آن عزل صورت گیرد، ترساننده باید ده دینار دیه بپردازد. [11]
کساني که قائل به حرمت هستند به چند وجه استدلال کردند، کساني هم که قائل به عدم حرمت هستند همه آن وجوه را نقد کرده و به چند وجه بر جواز آن استدلال کردند. کساني که قائل به حرمت ميباشند به بعضي از وجوه اعتباري استدلال کردند و به بعضي از نصوص. اولاً به اجماع استدلال کردند، ثانياً به وجود اعتباري استدلال کردند که عزل با حکمت نکاح سازگار نيست، حکمت نکاح براي توليد است، براي حفظ نسل است و از آن جهت که اين نطفه سرمايه توليد انسانهاي بعدي است استمناء حرام شده است و باز استدلال کردند به اينکه نطفه حق زن است و عزل تفويت حق زن است و محرَّم ميباشد و به چند مرسلهاي که از وجود مبارک پيغمبر(صلي الله عليه و آله و سلم) نقل شده است استدلال کردند و به مفهوم يک روايتي هم استدلال کردند که در آن روايت آمده است در اين صور ششگانه عزل در آن بأسي نيست، مفهوم آن اين است که در ماعداي اين صور بأس هست؛ يعني حرمت هست. پس به اين اين پنج شش وجه استدلال کردند: يکي اينکه اجماع است، دوم اينکه عزل با هدف ازدواج هماهنگ نيست، زيرا اين نطفه سرمايه نسل بعد است؛ يعني سرمايهاي است که از آن، نسل بعد متکوّن ميشود و از اين جهت استمناء حرام است، چون هدر دادن اين نطفه است و از طرفي هم حق زن را ضايع کردن است، چون اين نطفه حق زن است اگر شرط شد در متن عقد که عزل بشود يا اذن داد عيب ندارد؛ ولي مادر شدن حق اوست و اگر او راضي نباشد اين تفويت حق است و محرَّم ميباشد.
روايتهاي باب 76 از ابواب «مقدمات نکاح» هم دلالت بر حرمت دارد. آن روايتها اين است: مرحوم صاحب وسايل در جلد بيست وسايل، صفحه 151، باب 76 از ابواب «مقدمات نکاح»، روايت اول آن اين است که ـ اين روايت معتبر هست، مرسله نيست؛ ولي مربوط به نکاح دائم نيست ـ مرحوم شيخ طوسي «بِإِسْنَادِهِ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ سَعِيدٍ عَنْ صَفْوَانَ عَنِ الْعَلاَءِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَحَدِهِمَا(عليهما السلام)» که اين روايت معتبر است: «أَنَّهُ سُئِلَ عَنِ الْعَزْلِ» از وجود مبارک امام(سلام الله عليه) سؤال کردند که در هنگام آميزش اگر مرد نطفه را عزل کند جايز است يا نه؟ حضرت فرمود: «أَمَّا الامَةُ فَلاَ بَأسَ وَ أَمَّا الْحُرَّةُ فَإِنِّي أَكْرَهُ ذَلِكَ»، در بعضي از نصوص هست که ائمه(عليهم السلام) مخصوصاً وجود مبارک حضرت امير از حلال کراهت نداشتند؛ يعني اگر در روايت «كراهت» آمده اصطلاح روايي است نه اصطلاح فقهي، کراهت به معني حرمت است: «وَ أَمَّا الْحُرَّةُ فَإِنِّي أَكْرَهُ ذَلِكَ إِلاّ أنْ يَشْتَرِطَ عَلَيْهَا حِينَ يَتَزَوَّجُهَا»، مگر اينکه مرد در حين عقد شرط عزل بکند و بگويد من حق عزل داشته باشم، من فرزند نميخواهم، اگر در متن عقد شرط عزل شده باشد ميتواند عزل بکند. اين روايت اول باب 76 بود؛ منتها کلمه «کراهت» آمده است، بايد شواهد ديگري دلالت کند به اينکه اين کراهت همان حرمت است.
لفظ کراهت در روایات به معنای لغوی به کار برده شده نه به معنای اصطلاحی و معنای لغوی آن «مبغوضیت» است؛ مثلاً وقتی گفته میشود فلانی این کار را «عن کُرهٍ» انجام داد، مراد این است که با اکراه و بغض انجام داد؛ ولی معلوم نیست که این مبغوضیت، مبغوضیت تنزیهی باشد.
مرحوم خویی بر این نظریه بوده اند که ماده کراهت برای جامع مبغوضیت وضع شده و ظهور در تحریم دارد. [12]
هر چند در تقریب استدلال این دیدگاه میتوان گفت هرچند که معنای موضوعٌ له ماده کراهت جامع مبغوضیت میباشد؛ ولی وقتی مولی حکم به مبغوضیت نسبت به فعلی مینماید، متفاهم عرفی این است که مولی از این فعل بدش میآید؛ از این رو عرف حکم میکند که عبد حق انجام این فعل را ندارد و اجتناب از آن واجب است و کاملا هم صحیح می باشد . [13]
روايت دوم که باز آن را مرحوم شيخ طوسي «عَنْ حَمَّادِ بْنِ عِيسَي عَنْ حَرِيزٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ(عليهما السلام)»؛ از وجود مبارک امام باقر(سلام الله عليه) نقل کرد، شبيه روايت اول است: «قَالَ فِي حَدِيثِهِ إِلاّ أَنْ تَرْضَي أَوْ يَشْتَرِطَ ذَلِكَ عَلَيْهَا حِينَ يَتَزَوَّجُهَا»؛ عزل جايز نيست؛ يعني من کراهت دارم، مگر اينکه مرد در هنگام عقد شرط عزل کند.
روايت سوم که مرحوم صدوق(رضوان الله عليه) نقل کرد: «مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ بِإِسْنَادِهِ عَنِ الْعَلاَءِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ(عليه السلام) قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ الْمُسْلِمِ يَتَزَوَّجُ الْمَجُوسِيَّةَ فَقَالَ لاَ»؛ ميتواند با زن مجوسي ازدواج کند؟ فرمود نه! «وَ لَكِنْ إِنْ كَانَ لَهُ أمَةٌ مَجُوسِيَّةٌ فَلاَ بَأسَ أَنْ يَطَأهَا وَ يَعْزِلَ عَنْهَا وَ لاَ يَطْلُبَ وَلَدَهَا»؛ [14] اگر کنيز مجوسي داشت ميتواند با او آميزش کند؛ ولي عزل کند و فرزند طلب نکند. خواستند از اين مفهوم بگيرند که عزل فقط در اين صورت جايز است و در صورت نکاح دائم با حرّة جايز نيست و از مفهوم حديث چهارم هم ميخواهند کمک بگيرند.
روايت سوم را که مرحوم صدوق نقل کرد، روايت چهارم را هم باز مرحوم صدوق نقل کرد: «بِإِسْنَادِهِ عَنِ الْقَاسِمِ بْنِ يَحْيَي عَنْ جَدِّهِ الْحَسَنِ بْنِ رَاشِدٍ عَنْ يَعْقُوبَ الْجُعْفِيِّ قَالَ سَمِعْتُ أَبَاالْحَسَنِ(عليه السلام) يَقُولُ لاَ بَأسَ بِالْعَزْلِ فِي سِتَّةِ وُجُوهٍ»، با شش شرط يا در شش مورد بأسي به عزل نيست، ميخواهند مفهوم بگيرند که در ماوراي اين موارد ششگاه بأس هست، آن هم منظور از بأس حرمت ميباشد: «لاَ بَأسَ بِالْعَزْلِ فِي سِتَّةِ وُجُوهٍ»، يک: «الْمَرْأَةِ الَّتِي تَيَقَّنَتْ أَنَّهَا لاَ تَلِدُ»؛ زني که ناباروري او مسلّم شد ولو در سنّ باروري است؛ ولي ناباروري او و عقيم بودنِ او مسلّم است؛ دو: «وَ الْمُسِنَّةِ»؛ زن سالمندی که دوران مادري او گذشت، بارآوري او گذشت؛ سوم: «وَ الْمَرْأَةِ السَّلِيطَةِ وَ الْبَذِيَّةِ»؛ بددهن و بداخلاق، اين سه و آن هم چهار: «وَ الْمَرْأَةِ الَّتِي لاَ تُرْضِعُ وَلَدَهَا»؛ زني که حاضر نيست بچهداري کند و بچه را شير بدهد؛ «وَ الأُمَةِ»، [15] در غير اين موارد، بأس هست. اينکه ميگويند «لاَبأس» در اين شش مورد، مفهوم آن اين است که در غير اين موارد بأس هست و منظور از اين بأس هم حرمت است .
در بحث استدلال به اجماع کردن فقها که در کتب فقهی وارد شده است فقط همین نکته کافی است که این مسئله اینقدر مهم بوده است که برخی استدلال به اجماع کرده اند و مجموع فقها را بر این می دانسته اند که این عزل حرام بوده است البته امروزه این استدلال بین فقهای امروزی شایع نیست و خلاف آن ذکر شده است که بیشتر به عنوان رعایت عرف و مراعات زمانه در حکم ثانویه گرفته شده است و فتوا بر آن داده اند .
اما آن وجوهي که گفته شد «حکمت» است؛ غرض اين است، كه اگر فرد در يک موردي عزل بکند اين با کل نظام هماهنگ نیست و همانطور که در فطرت تمام موجودات دیده می شود هیچ حیوانی این کار را نخواهد کرد چون اصل فطرت انسانی و حیوانی بر این است که بقای نسل در آنها باقی بماند و کثرت نسل در هر موجودی داشته باشند همان طور که امروزه برای بقای نسل بعضی از حیوانات هزینه هایی سنگین را دولت ها متقبل می شوند تا نسل آنها منقرض نشود ولی برای نابود کردن نسل خودشان و همنوعان خودشان میلیاردها خرج می کنند و هزینه هایی را صرف می کنند در غالب تبلیغات ( فرزند کمتر زندگی بهتر یا دوتا بچه کافیه ) و یا در غالب وسیله های عزل همانند ( کاندوم . بستن لوله های مرد آن ها رایگان و در بعضی از مناطق حتی کسانی که حاضر به بستن لوله ها شوند را هدیه می دادند و یا گذاشتن واسئلی در رحم خانم ها یا قرص جلوگیری و غیره ) فقط و فقط برای ضربه زدن به نسل های بعدی و کاهش جمعیت انسان ها که اگر همین طور پیش رود تا چند قرن دیگر حیوانات باید نژاد انسان ها را در لانه های خود مخفی نگه دارند تا نسل گونه ای از انسان ها از بین نرود .، پس بنابراين غرض نوعيِ ازدواج، حفظ نسل است؛ و از همین رو خداوند استمناء را حرام کرده است و برای ازدواج اهمیت فوق العاده قرار داده است و تمام انبیاء و اوصیاء به این کار سفارش می کرده اند و حتی هزینه در تبلیغ و تشویق مردم در این راه را ثواب و از بالاترین درجات می دانسته اند تا جایی که راویان ازدواج و واسطه گران ازدواج حلال را در زمره انبیاء قرار داده و وعده بهشت به آنها داده شده است.
جالب است بدانید زمانی ابن عباس نزد پیامبر اسلام صلوات الله علیه و آله نشسته بودکه حضرت به او خبر شهادت فرزدانش را به دست فرزندان او ( ابن عباس ) داد ناگهان او میخواست خود را عقیم کند تا از نسلش کسی به دنیا نیاید که بخواهد قاتل فرزندان نبی خدا صلوات الله علیه و آله شوند و این کار را با سنگی به بیضه های خود می زدند و فرد عقیم می شد این یک روش عقیم کردن غلامان در آن زمان بود که نسلشان زیاد نشود و بر اربابان غالب نشوند ، حضرت جلوی او را گرفته و مانع از این کار شدند و او را نهی کردند و حتی جلوی ابن عباس برای فرزند آوری ، آن هم فرزندانی که قرار است قاتلان فرزندان پیامبر شوند را ندادند ، چطور ما فرزندانی را که احتمال می دهیم قرار است یاران امام زمان عج الله تعالی فرجه الشریف شوند را از زندگی محروم کرده ایم و راحتی را برای خود می خواهیم .
در «إحياء العلوم» ج 4 ص 242 از رسول خدا صلّى الله عليه و آله و سلّم روايت ميكند درباره كسيكه عزل را ترك كرده و نطفه را در جاى خودش استقرار داده است، كه براى او ثواب كسى است كه از آن جماع متولّد شده و زندگى نموده و در سبيل خداى تعالى به شهادت رسيده است، و اگرچه از آن جماع بچّهاى براى او متولّد نشود. (أَنَّ لَهُ أَجْرَ غُلامٍ وُلِدَ لَهُ مِنْ ذَلِكَ الْجمَاعِ وَ عَاشَ فَقُتِلَ فِى سَبِيلِ اللَهِ تَعَالَى، وَ إنْ لَمْ يُولَدْ لَهُ.)
در منابع فقهی شیعه روایاتی بسیار در این باب ذکر شده که کنجایش ذکر آن در این کتاب باعث طولانی شدن خواهد شد که می توان به منابع فقه شیعه(ترجمه جامع احادیث شیعه) از مرحوم بروجردی رحمت الله علیه مراجعه کرد . [16]
در منابع فقهی اهل تسنن هم از این دسته روایات ذکر شده است که بسیار مورد اهمیـّت بوده و اهل تسنن بسیار در این زمینه در عمل به آن از شیعیان پیشی گرفته اند که جای تحسین دارد.
وترك العزل أولى؛ لما فيه من تفويت لذة المرأة، وتفويت كثرة النسل وهو مقصود من النكاح.
ترک کردن عزل اولای و بهتر می باشد به دلیل این که عزل کردن موجب از بین رفت شهوت زن خواهد شد و زن به لذت اصلی نخواهد رسید و علاوه بر این کثرت نسل هم ضایع خواهد شد در حالی که مقصود اصلی نکاح همین قرار داده شده است .
ذُكِرَ العَزْلُ عِنْدَ رَسُولِ الله صلى الله عليه وسلم، فَقَالَ: «وَلِمَ يَفْعَلُ ذَلِكَ أحَدُكُمْ؟ فَإِنَّهُ لَيْسَتْ نَفْسٌ مَخْلُوقَةٌ إِلا اللهُ خَالِقُهَا».
سخنی از عزل نزد رسول الله صلی الله علیه و آله به میان آمد حضرت فرمودند : به چه علت عزل انجام می دهید شما و منی را ضایع می کنید و خارج از رحم قرار می دهید ؟ ( در ادامه فرمودند : ) قطعا آن نفسی که ( از بین می رود ) مخلوق نیست مگر اینکه خدا آن را خلق کرده است .
و این به این منظور است که با این عمل انسان یک نفس را دارد از بین می برد.
از رسول خدا درباره عَزْل پرسش نمودند، فَقَالَ: ذَاكَ الْوَأْدُ الْخَفِىُّ. [17]
«حضرت فرمود: عزل كردن (يعنى در هنگام آميزش مرد با زن، مرد نطفه خود را در خارج از رحم بريزد) زنده به گور كردن و كشتن بچّه است، غاية الامر اين قتل و كشتن پنهان است (و مانند قتل بچّه متولّد شده ظاهر نيست).»
در ادامه حدیثی آمده که حتی حضرت در آن زمان از اهل فارس تمجید کرده اند به دلیل اینکه عزل نمی کرده اند و فرزندان را زمانی که در حال شیرخوارگی بوده اند نطفه فرزدند بعدی را منعقد می کرده اند .
رَسُولَ الله صلى الله عليه وسلم فِي أُنَاسٍ، وَهُوَ يَقُولُ: «لَقَدْ هَمَمْتُ أنْ أنْهَى عَنِ الغِيلَةِ، فَنَظَرْتُ فِي الرُّومِ وَفَارِسَ، فَإِذَا هُمْ يُغِيلُونَ أوْلادَهُمْ، فَلا يَضُرُّ أوْلادَهُمْ ذَلِكَ شَيْئاً». ثُمَّ سَألُوهُ، عَنِ العَزْلِ؟ فَقَالَ رَسُولُ الله صلى الله عليه وسلم: «ذَلِكَ الوَأْدُ الخَفِيُّ».
رسول خدا صلوات الله علیه وآله زمانی که در جمعه از مردم بودند فرمودند : چه بسا افرادی نهی می کنند که زمانی که زن شیر می دهد نباید باردار شود من نگاه کردم به اهل روم و فارس که آنها زمانی که اولاد در شکم داشتند فرزندان خود را هم شیر می دادند و هیچ ضرری هم به فرزندان آنها از این عمل نخواهد رسید . سپس سوال شد از حضرت در مورد عزل در جواب فرمودند :
اینها ( نطفه هایی که با عزل آنها را از بین برده اید ) فرزندان مخفی شما هستند .
شاید کسی سوال کند که همه نطفه ها که فرزند نخواهند شد و یا در زمان بارداری که این نطفه به بچه تبدیل نخواهد شد پس چرا باید بگویند فرزندان خفی شما هستند ؟
جواب این در قسمت قبل گذشت این منی در زمان بارداری طبق فرمایش امام صادق علیه السلام باعث تقویت جنین خواهد شد و حدر نخواهد رفت و شاید منظور همین است که از بین بردن آن و خارج رحم ریختن آن باعث ضایع شدن و تقویت نشدن جنین می شود و کسی که عادتا همیشه بر این قانون زندگی کند که نطفه ای را خارج از رحم نگذارد هر کدام را که خداوند نفسی در آن قرار دهد به غایت رسیده و تبدیل به فرزند می شود و هر کدام را هم که صلاح آن نباشد خداوند خودش از رحم خارج خواهد کرد ولی وظیفه ما از بین بردن آن نمی باشد .
حرمت سقط جنين از نطفه زنا در اسلام
در اسلام سقط جنين گرچه نطفه آن از زنا هم منعقد شده باشد حرام است. و زنى كه زنا كرده است و يا زنى كه در اثر وَطْى به شُبهَه آبستن شده باشد (يعنى آميزش و مجامعت با حرام و بدون عقد شرعى، بگمان حِلّيّت در شبهه موضوعيّه مثل كسى كه در شب و يا در تاريكى، يا بواسطه غلبه خواب و يا بيهوشى با زن اجنبيّه با علم به آنكه زن اوست و حلال است بياميزد، و سپس معلوم شود كه آن زن، زن او نبوده و حرام بوده است.) حقّ سقط جنين خود را ندارد. و اگر شهود نزد حاكم شهادت بر زناى او دهند، حاكم بايد صبر كند تا بچّهاش را بزايد و سپس حكم زنا، از حدّ و يا رَجْم را درباره او جارى نمايد. زيرا اجراى حدّ در حال حاملگى موجب ضرر و يا سقط طفل مىشود، و اين جائز نيست.
چون انسان در اين أحكام مُتقَن و مستحكم نظر ميكند، معناى يَهْدِى بِهِ اللَهُ مَنِ اتَّبَعَ رِضْونَهُ و سُبُلَ السَّلَم برايش مكشوف ميگردد. ببينيد چه راههاى سلام و سلامت و عافيت مطلقه، و اجتناب و دورى از هر فساد و خرابى و تباهى را قرآن نشان داده و بدان رهبرى نموده است!
چون نطفه در رحم قرار گرفت، ديگر بهيچ وجهى نميتوان آنرا خارج كرد؛ إخراج آن به هر كيفيّتى باشد سِقط محسوب مىشود؛ و مستلزم أداء بيست دينار است.
عزل موجب عدم استقرار نطفه در رحم است، نه اخراج آن بعد از استقرار. و معذلك جواز آنهم محلّ اشكال است. و بنا بر فرض حرمت، موجب ده دينار ديه آن است.
اشكالى كه در عزل ميباشد اينست كه: در زن عقدى دائمى، نطفه حقّ اوست و مرد نميتواند بدون رضايت او عزل كند؛ و هر بار كه عزل كند بايد ديه آنرا به زوجه دائميّه خود بدهد.
و همانطور هم كه ديديم، ريختن نطفه در رحم نيز حقّ مرد است؛ و زن بهيچوجه من الوجوه چه دائميّه باشد و چه منقطعه نميتواند مرد را مجبور به عزل كند.
نطفه در حقيقت، مادّه اوّليّه سرشت انسان (همچون تخم مرغ و يا تخم سيب) است كه پس از طىّ مراحل و منازلى كه در ابتداء خاك بوده و بعداً با آب مخلوط شده، و درجات و مراتبى را در سير استعداد طبعى و طبيعى خود طىّ كرده است اينك قابليّت آن براى مبدأ تكوين انسان تامّ و تمام شده، و پس از سير مدارج حركت جوهريّه در رحم، تبديل به يك انسان كامل مىشود.
عزل يعنى اين استعداد و قابليّت قريب به فعليّت را ضايع نمودن، و مبدأ سرشت و آفرينش يك انسان را كه تا اين سرحدّ پيش آمده است فاسد كردن و نابود ساختن و در بوته اعدام سپردن؛ و لذا ديديم كه در اين امر طبق روايت وارده در «مجمع البيان» رسول أكرم صلّى الله عليه و آله و سلّم گفتهاند: الْعَزْلُ هُوَ الْوَأْدُ الْخَفِىُّ يعنى: عزل نمودن، در حكم و طراز همان زنده به قبر نمودن طفل است. غاية الامر اين نتيجه در عزل پنهان است، و در وَأْد آشكارا و ظاهر.
موارد جواز عزل
بعضی از موارد است که اجازه به عزل داده شده که هر کدام از موارد علت خواصی داشته که اهمیت آن را اهلبیت علیهم السلام بیشتر می دانسته اند .
عَنْ يَعْقُوبَ الْجُعْفِيِّ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا الْحَسَنِ ع يَقُولُ لَا بَأْسَ بِالْعَزْلِ فِي سِتَّةِ وُجُوهٍ الْمَرْأَةِ الَّتِي أَيْقَنَتْ أَنَّهَا لَا تَلِدُ وَ الْمُسِنَّةِ وَ الْمَرْأَةِ السَّلِيطَةِ وَ الْبَذِيَّةِ وَ الْمَرْأَةِ الَّتِي لَا تُرْضِعُ وَلَدَهَا وَ الْأَمَةِ. [18]
يعقوب جعفى گويد: از امام كاظم عليه السّلام شنيدم كه ميفرمود:
در شش صورت عزل اشكالى ندارد: 1- زنى كه يقين دارى حامله نمىشود، 2- زنى كه يائسه گشته، 3- زن دريده ، 4- زن بد زبان و فحّاش، 5- زنى كه فرزندش را خود شير نمىدهد. 6- كنيز.
شرح: «فقها در جايز بودن و حرام بودن عزل اختلاف دارند، و بعضى آنان آن را مكروه دانند البتّه با زنان آزاد كه عقد دائم باشد. و در پارهاى از روايات زن حامل و شيرده را بر آن شش كه ذكر شد اضافه نموده است».
عَنْ يَعْقُوبَ الْجَعْفَرِيِّ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا الْحَسَنِ ع يَقُولُ لَا بَأْسَ بِالْعَزْلِ فِي سِتَّةِ وُجُوهٍ الْمَرْأَةِ الَّتِي أَيْقَنَتْ أَنَّهَا لَا تَلِدُ وَ الْمُسِنَّةِ وَ الْمَرْأَةِ السَّلِيطَةِ وَ الْبَذِيَّةِ وَ الْمَرْأَةِ الَّتِي لَا تُرْضِعُ وَلَدَهَا وَ الْأَمَةِ.[19]
يعقوب جعفرى مىگويد: از امام كاظم (ع) شنيدم كه فرمود: در شش مورد عزل كردن (ريختن منى در خارج از رحم) جايز است: زنى كه يقين دارد كه بچهدار نمىشود و زن كهنسال و زن سليطه و زن بىحيا و زنى كه بچه خود را شير نمىدهد و امه (كنيز).
ممنوعیت دارو خوردن حتی در زمانی که فرد باردار نیست و عادش به تاخیر افتاده است .
موضوع این قدر اهمیت دارد که حضرات معصومین برای نطفه ای که احتمال بسیار کمی دارد برای بارداری هم اجازه خوردن دارو نداده اند برای رفع طمث.
(و اذا احتبس على المرأة حيضها شهرا فلا يجوز ان تسقى دواء الطمث من يومها لأنّ النّطفة اذا وقعت فى الرّحم تصير إلى علقة ثمّ إلى مضغة ثمّ إلى ما شاء اللَّه و انّ النّطفة اذا وقعت فى غير الرّحم لم يخلق منها شىء فاذا ارتفع طمثها شهرا و جاوز وقتها الّتى كانت تطمث فيه لم تسق دواء)[20]
كلينى بسند صحيح از رفاعه روايت كرده است كه به خدمت حضرت امام جعفر صادق صلوات اللَّه عليه عرض نمودم كه گاه هست كنيز مىخرم و خونش بند شده است به سبب فساد خون يا باد رحم و از اين جهت او را دوا مىدهيم همان روز حايض مىشود آيا جايز است با آن كه محتمل است كه حامله باشد و ليكن من علم بحمل او ندارم حضرت فرمودند كه چنين مكن عرض نمودم كه اين خون يك ماهى است كه بند شده است و بر تقديرى كه حامله باشد نطفه منى است تا چهل روز و ما عزل نطفه مىكنيم و منى را بيرون فرج مىريزيم. اين هم مثل آنست صدوق اينها را از حديث انداخته است و جواب حضرت را ذكر كرده است كه فرمودند كه اين هر دو مثل هم نيستند اگر چه قياس باطل است در اين جا فرق هست زيرا كه نطفه كه در رحم افتاد علقه مىشود بمنزله خون بسته، ديگر مضغه مىشود پارچه گوشتى، ديگر تا به آن چه خدا خواهد كه استخوان مىشود و صورت بندى در آن مىشود. ديگر گوشت بر روى استخوان بهم مىرسد ديگر روح در او دميده مىشود، و اگر نطفه در غير رحم ريخته شود در صورت عزل چيزى از آن خلق نمىشود پس فرق ظاهر است ميان اين دو نطفه پس هر گاه يك ماه بگذرد و از زمان حيض بگذرد دوا نمىتوان داد زيرا كه ممكن است كه حامله باشد و فرزند ساقط شود و بمنزله قتل نفس است.
البته باید توجه داشت که این تاکیدات به ضرر زن نیست و بسیار هم به نفع او می باشد چون عادت ماهیانه زمانی اتفاق می افتد که فضولات داخلی زن زیاد شده و بدن با ایجاد حرارت دفع این فضولات اضافی خواهد کرد و اگر زمانی این فضولات به هر علتی خارج نشود و حبسی در بدن او اتفاق بافتد بدن بیمار شده و علائم آن را نشان خواهد داد به همین جهت اگر زن عادتش به تاخیر افتاد و علائمی از بیماری برایش آشکار نشد نیاز به دارو ندارد و طبیعاتا خود بدن آن را خارج خواهد کرد .
در بسیاری از افراد مشاهده شده که بعد از آزمایش های مکرر نشان نداده است که باردار هستند و با استفاده از دارو برای عادت شدن بچه ها را سقط کرده اند چون این آزمایش ها خطاپذیر است و نباید به آن تکیه کرد .
چند روش برای جلوگیری طبیعی
این چند روش که بیان خواهیم کرد فقط به جهت این است که افراد اگر واقعاً خدا را مد ّ نظر گرفته و بینی و بین الله توان بچه آوردن را ندارند و می خواهد دچار عمل حرام نشوند و با روش های امروزی ضرر به خود و همسر خود نزنند می توانند استفاده کنند تا بدون اینکه عزل انجام دهند فرزندی برایشان ایجاد نشود تا شرایط مساعد شود و بچه بیاورند .
تناب زدن بعد از آمیزش
اگر زن بعد از اینکه منی در رحم قرار گرفت سریع ده بار طناب بزند و بالا و پایین بپرد نطفه از رحم خارج خواهد شد و باعث فرزند آوری نمی شود .
خوردن روغن زیتون یا کنجد به همراه عسل و روغن بادام تلخ یک ساعت قبل از رابطه
این روش و روش بعدی باعث شده که رحم نتواند جاذبه داشته باشد و تا حدود 5 الی 6 ساعت نمی تواند نطفه را درون رحم جذب کند و آن را خارج خواهد کرد.
مالش روغن کنجد یا بادام تلخ هنگام آمیزش به آلت تناسلی مرد
این روش از مجرب ترین روش هاست که از دو روش قبلی بیشتر اثر گذار است که مرد آلت خود را قبل از آمیزش با روغن بادام تلخ یا روغن کنجد چرب کرده و بعد دخول صورت می گیرد جالب این است که کسانی که رحم های ضعیفی دارند و نطفه را نمی تواند بپذیرد اگر به جای این روغن ها از عسل استفاده کننده جذب رحم بالا رفته و زودتر باردار می شوند .
قرار دادن یک بادام در رحم زن و با یک نخ به بیرون از رحم وصل کردن
این روش کمی سخت است ولی در کتب طب سنتی وارد شده است به این صورت که بادام را سوراخ کرده و از وسط آن نخی را رد می کنند و گره می زنند و به داخل رحم می فرستند و اضافه نخ را به ران زن می بندند این روش هم سخت است و هم خود نخ باعث اذیت و آزار در زمان رابطه خواهد شد ولی از روش های قطعی است که به هیچ و جه نمی گذارد نطفه جذب رحم شود و فرد باردار نمی شود تا زمانی که این بادام در رحم می باشد رحم بارور نخواهد بود.
گذاشتن حنا کف دست زن و در آفتاب نشستن
در قدیم این عمل بسیار شایع بوده و زنانی که می خواستند باردار نشوند حنا را کف دست خود می گذاردند و آفتاب می نشستد تا با آفتاب رطوبت حنا خشک شود که مادامی که این رنگ حنا به دست زن بود رحم او جذب نطفه نداشته و بارور نمی شدند این عمل از ساده ترین روش ها و مرسوم ترین روش در قدیم بوده است که تمام زن های قدیم در مدتی که شرایط حمل را نداشته بودند از این روش استفاده می کرده اند.
خوردن نیم استکان سرکه و روغن بادام تلخ یک ساعت قبل از رابطه
این عمل کمی باعث شده که فرد علاوه بر باردار نشدن سردی جنسی هم همراه داشته باشد برای همین در رابطه دیرتر ارضاء می شود که روش مناسبی نخواهد بود ولی برای آقایانی که زود انزالی دارند می توانند قبل از رابطه استفاده کنند که رفع زود انزالی آنها بشود .
روش های دیگر هم هست که به صورت فهرست وار بیان خواهد شد :
گذاشتن پیه یا پرده های انار داخل واژن هنگام رابطه یا چکاندن صمغ درخت توت و ایجاد عطسه شدید برای زن بعد از انزال مرد درون رحم اثر خواهد گذاشت .
[1] دكتر پروفسور سيف الدّين نبوى تفرشى در كتاب «درمان رايگان با ورزش» ص 54 گويد: در بدن زنان يك آنزيمى وجود دارد به نام «آلفاليپو پروتئين كلسترول» كه اين آنزيم در نزد مردان خيلى كمتر وجود دارد و در نتيجه وجود اين آنزيم است كه زنان در عمر دوّم و سوّم يعنى قبل از يائسگى خيلى كمتر به بيماريهاى عروقى قلب و آنفاركتوس مبتلا ميشوند مگر آنكه زنان در دوران ياد شده از قرصهاى ضدّ آبستنى و سيگار زياد استفاده نمايند كه در اينصورت خطر ابتلاء به بيمارى عروقى و آنفاركتوس قلبى به مانند مردان افزايش مىيابد.
[2] رساله نكاحيه(كاهش جمعيت ضربهاى سهمگين بر پيكر مسلمين)، ص: 40
[3] مختلف الشیعة، ج۷، ص ۳۰۲. جواهر الکلام، ج۲۹، ص ۱۱۱ – ۱۱۲.
[4] المقنعة، ص ۵۱۶. الخلاف، ج۴، ص ۳۵۹.
[5] شرائع الاسلام، ج۲، ص ۴۹۶. ارشاد الاذهان، ج۲، ص ۵.
[6] کتاب السرائر، ج۳، ص ۴۱۸ – ۴۱۹. مختلف الشیعة، ج۹، ص ۴۲۰ – ۴۲۱.
[7] جواهر الکلام، ج۲۹، ص ۱۱۴.
[8] وسائل الشیعة، ج۲۰، ص ۱۵۲. ریاض المسائل، ج۱۰، ص ۸۰. العروة الوثقی، ج۵، ص ۵۰۶.
[9] جواهر الکلام، ج۲۹، ص ۱۱۴ – ۱۱۵.
[10] جواهر الکلام، ج۲۹، ص ۱۱۵.
[11] جواهر الکلام، ج۴۳، ص ۳۷۵.
[12] موسوعه الإمام الخوئی، ج ۱۴، ص ۲۷۸٫
[13] کتاب حج (تقریرات درس حضرت آیت الله شبیری زنجانی)، سال سوم، جلسه ۲۶۰-۲۶۵٫
[14] وسائل الشيعة، ج20، ص151و152.
[15] وسائل الشيعة، ج20، ص152.
[16] طباطبایی بروجری، آقا حسین، منابع فقه شیعه(ترجمه جامع احادیث شیعه)، مترجمان: حسینیان قمی، مهدی، صبوری، ج 25، ص 466، ح 674، انتشارات فرهنگ سبز، تهران، چاپ اول، 1429ق.
[17] مجمع البيان» طبع صيدا، ج 5، ص 442 و 443. و حاكم در «المستدرك»، ج 4، ص 69 از بنت وهب أسديّه اين عبارت را از رسول خدا روايت كرده است
[18] من لا يحضره الفقيه، ج3، ص: 443
[19] الخصال، ج1، ص:328
[20] لوامع صاحبقرانى مشهور به شرح فقيه، ج1، ص: 645
خدا قوت!
محتوای کاربردی مفید و راهگشا!
تشکر از زحمات!
اجرکم عندالله!
سلام خدا قوت کامل و جامع بود انشاالله به جای لحن جلوگیری از بارداری همه دنبال باردار شدن باشند