شبکه های اجتماعی
فروش ویژه
299.000 تومان
مقالات اخیر

آداب نان

آداب نان

آنچه در این مقاله خواهید خواند

نان در سراسر دنیا، یک غذای اصلی محسوب می‌شود. و از مهمترین مواد خوراکی در سفره‌ های غذا نان می‌باشد. چه بهتر که آداب نان پختن و نان خوردن را بدانیم. در ادامه همراه ما باشید.

  • عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: إِنَّمَا بُنِيَ الْجَسَدُ عَلَى الْخُبْز. (المحاسن ؛ ج‏.2)

امام صادق (ع): بنای جسم  انسان  را نان تشکیل می‌دهد.

  • الإمام الصّادق (ع): إنّ رأس معاش الإنسان و حياته، الخبز و الماء. (الحياة / ترجمه‌ی احمد آرام ؛ ج‏6.)

امام صادق (ع): اصل معاش آدمى و زندگى او، نان است و آب…

نان انرژی اصلی بدن انسان را تأمین می‌کند و در سلامتی انسان نقش مهمی دارد. تا جایی که بین گوشت و نان در روایت بیشتر به نان اهمیت داده شده است.

  • قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص إِذَا أُتِيتُمْ بِالْخُبْزِ وَ اللَّحْمِ فَابْدَءُوا بِالْخُبْزِ فَسُدُّوا بِهِ خِلَالَ الْجُوعِ ثُمَّ كُلُوا اللَّحْم‏. (بحار الأنوار، ج‏63.)

پیامبر اکرم (ص) فرمودند: زمانی که برای شما نان و گوشت آوردند با نان غذا را شروع کنید و سدی در گرسنگی برای آن ایجاد کنید و پس از آن شروع به خوردن گوشت کنید.

و در حدیثی دیگر آمده: زمانی که نان سر سفره آوردند منتظر غذای دیگر نمانید. (مكارم الأخلاق / ترجمه‌ ميرباقرى، ج‏1.)

این به آن معنی است که نان تمام نیازهای انسان از غذا را تأمین خواهد کرد. و نیاز نیست انسان منتظر غذای دیگر بماند.

کرامت نان

نان در روایات بسیار تکریم شده است. بیشتر این تکریم نیز به بعد از تبدیل شدن گندم به آرد و آرد به نان می‌باشد. شاید بتوان از آن برداشت کرد که عملی که نانوا و کسانی که در تهیه‌ نان شرکت کرده‌اند مثل کشاورز و آسیابان و… در این فضل بی نصیب نیستند. از طرفی هم خوردن خود گندم این همه مورد تکریم قرار نگرفته ولی بحث نان که به میان می‌آید ارزش آن بسیار بالا می‌رود. چه ارزش خوراکی و چه ازرش معنوی. به چند نمونه از این روایات دقت فرمایید:

اميرمؤمنان (ع): نان را گرامى شماريد، كه خداوند عزوجل آن را از بركات آسمان فرستاده و از بركات زمين بيرون آورده. پرسيدند اكرام آن چيست؟ فرمود گرامى داشتن نان آنست كه دور و زير پا نريزيد. (المحاسن، ج‏2.)

سالم ترین نان

اگر خواستیم بدانیم که نان در زمان معصومین چگونه به دست می‌آمده باید به کلام خود معصومین (علیهم السلام) برگردیم. بدین ترتیب کاملاً برای ما مشخص می شود بهترین نان و سالم‌ترین نان چه بوده که آنقدر مورد اکرام قرار گرفته است.

اطمینان از سلامت نان

اولین نکته‌ ای که باید در بحث نان به آن توجه کنیم بحث گندم و آرد آن است. جدیداً کسی به کیفیت آرد و گندمی که از آن نان تهیه می‌شود توجهی نمی‌کند. توجه به روند تهیه نان از آداب نان است.

در روایات متعددی به افراد توصیه شده که برای اینکه از تمام این امور اطمینان کامل داشته باشید و مهمترین رکن سفره‌ غذا را به بهترین نحو آماده کنید، خودتان گندم را تهیه کنید و آن را آرد کرده و از آن نان تهیه کنید.

ابو الصباح كنانى گويد: امام صادق (ع) به من فرمود: اى ابا الصباح خريد آرد خواريست، و خريد گندم عزّت، و خريد نان تنگدستى و نياز.  به خدا پناه بريد از نيازمندى به مردم. (من لا يحضره الفقيه / ترجمه غفارى، على اكبر ومحمد جواد و بلاغى، صدر، ج‏4.)

این کار باعث می‌شود که انسان نان را در خانه‌ خودش تهیه کند. همین امر کمک می‌کند که از خطرات بسیار زیادی که سلامت انسان را تهدید می‌کند در امان باشد. برای مثال مقدار افزودنی‌ هایی که به نان می‌ زنند یا مایه خمیرهای شیمیایی که به جای تخمیر شدن طبیعی در نانوایی‌ها آورده شده است باعث بیماری‌ های بسیار زیادی خواهد شد. یکی از برداشت‌های بنده از این فقر که در حدیث فرموده‌ اند همان فقر انسان به ویتامین‌های موجود است. که امروزه همه‌ مردم به آن فقیر شده‌اند و به جای آن به قرص‌ها و داروهای شیمیایی روی آورده‌اند.

گفتیم که نان مهمترین غذای بشر است. در روایات توصیه های بسیار و دقیقی برای تهیه و تناول این ماده غذایی آورده شده. از آرد کردن تا پختن و حتی تکه کردن و برش نان و اینکه بهترین نان ها کدامند. ادامه مبحث آداب نان را در کتاب “حقایقی درمورد وقایه (پیشگیری)1” (که یک فصل مجزا از کتاب را به خود اختصاص داده) مطالعه نمایید.

مقالات مرتبط

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *